Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat: huiszoekingen op 62 locaties

Agenten doorzoeken een juwelier in Duisburg.
Christoph Reichwein/dpa Agenten doorzoeken een juwelier in Duisburg.
In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren. 

Zo'n 850 agenten en belastinginspecteurs zijn bezig met de doorzoekingen op minstens 62 locaties in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Hessen, Hamburg, Berlijn, Baden-Württembergen en Nederland. 27 personen (in de leeftijd van 23 tot en met 61 jaar) worden ervan verdacht een criminele groepering te vormen. Tegen zes personen is een arrestatiebevel uitgevaardigd en vanochtend zijn verschillende mensen aangehouden.

De verdachten zouden het zogenoemde hawala-banksysteem hebben gebruikt voor hun transacties. Contant geld werd gestort op een afhaalpunt (in dit geval Duitsland) en cash terugbetaald in een ander land (in dit geval Turkije). Zulke transactie wordt doorgaans binnen de 48 uur bevestigd via fax of mail, maar meer documenten zijn er niet, waardoor opdrachtgevers en bestemmelingen anoniem kunnen blijven. Het systeem is onder meer bij mensensmokkelaars in trek.

Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zou 200 miljoen euro op illegale wijze zijn getransfereerd.  De hoofdverdachte is volgens Duitse media woonachtig in Duisburg. Het onderzoek is al minstens een jaar aan de gang. 

Christoph Reichwein/dpa2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Don Tessers

    U mag raden om welke groep het hier gaat. Nee geen staatsburgers, wel ondernemers die zeer sterke banden hebben met de landen uit het Midden Oosten, zoals personen die een tweede paspoort hebben, migranten die onder dekmantel zaken verrichten, goudwinkels die goud opkopen.

  • Chris Vanderhoydonks

    Iemand verbaasd dat het hier om "landgenoten" gaat met een Turkse achtergrond ??? En in België is er blijkbaar niemand die zich zorgen maakt ...