Duitsland en Turkije zoeken toenadering na spanningen rond mislukte coup

Sigmar Gabriel en zijn Turkse ambtsgenoot Cavusoglu vandaag tijdens een persconferentie in Duitsland.
REUTERS Sigmar Gabriel en zijn Turkse ambtsgenoot Cavusoglu vandaag tijdens een persconferentie in Duitsland.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en zijn Turkse ambtsgenoot Cavusoglu hebben elkaar vandaag verzekerd dat ze alles in het werk stellen om de banden tussen Berlijn en Ankara aan te halen. De verhoudingen waren de laatste jaren verzuurd door een reeks aanvaringen.

Zo zullen ze de ministers van Economie van beide landen vragen om de Duits-Turkse economische commissie na een lange pauze weer bijeen te roepen, zei Gabriel tijdens de ontmoeting met Cavusoglu. Daarnaast zal de strategische dialoog tussen de twee buitenlandministeries worden hervat.

Gabriel ontving zijn collega in zijn privéwoning in Goslar, op 250 kilometer van Berlijn, nadat hij in november door Cavusoglu werd ontvangen. Hij verklaarde tijdens een persconferentie dat hij "zeer blij" is dat de dialoog tussen Duitsland en Turkije "stap voor stap weer op een beter niveau terechtkomt". Hij hoopt op een "open dialoog met wederzijds respect", zelfs al "hebben de twee ministers zeker niet dezelfde mening over alle onderwerpen".

De Duitse minister liet nog weten dat hij wil dat de regering de komende dagen bespreekt of de levering van beschermingsapparatuur tegen mijnen aan Turkije mogelijk is, voor de Turkse militairen die strijden tegen terreurgroep islamitische Staat.

Cavusoglu, die Gabriel een vriend noemde, stelde dan weer dat Duitsland en Turkije "niet zullen plooien voor druk, bedreigingen of gelijkaardige praktijken". "Dat zijn volgens ons geen goede methodes", zei de minister, die erop hamerde dat de economische samenwerking tussen de twee landen weer moet worden opgestart door "dialoog, wederzijds begrip en samenwerking".

Twistpunten

Turkije hoopt door de toenadering met Duitsland uit zijn isolement te komen, en op termijn de toenaderingsgesprekken met de Europese Unie weer te kunnen opstarten.De verhoudingen waren sterk verslechterd doordat Duitsland kritiek uitte op de harde manier waarop Ankara reageerde op de mislukte coup in 2016 en de arrestatie van een Duitse-Turkse journalist. 

Er zijn ook verschillende twistpunten tussen Turkije en Duitsland. Zo is Duitsland er niet over te spreken dat er verschillende Duitse burgers in de cel zitten in Turkije, terwijl Ankara van Berlijn een hardere aanpak eist tegen de Koerdische separatisten en vermeende putschisten. Het was in het kader van dat conflict dat president Recep Tayyip Erdogan bondskanselier Angela Merkel beschuldigde van nazipraktijken.

In Goslar verzamelden zich zaterdag demonstranten die "vrijheid voor alle politieke gevangenen in Turkije" riepen, terwijl anderen Cavusoglu bejubelden. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dan Midden

  Typisch tjevengedrag: voor de verkiezingen effe de harde voorvechter van de mensenrechten uithangen en stoere taal spreken om niet teveel kiezers op de rechterflank te verliezen om nu een bocht van 180 graden te nemen en de plooien met geld terug glad strijken! Hier ziet men een mooi stalltje van democratisch denken van de EVP en consoorten, kijk in België maar eens naar de fratsen van cd&v

 • hasso Naciye

  Gaan Duitsers nu smeken ? ze hebben gezien dat Erdogan geen makie is.

 • Lucas Theophiel

  Wie mag je nu nog geloven ???

 • Ingrid De Clercq

  Zolang Erdo onzin uitkraamt?

 • jan wuyts

  zo dat gaat de goede kant op nu nog de politieke gevangenen vrijlaten en kan de dooi beginnen.