Duitsland eens over nieuwe immigratiewet: zo gaat ons buurland met economische migranten om

Bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.
REUTERS Bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.
De coalitiepartijen in Duitsland zijn het na urenlange beraadslagingen eens geworden over een nieuwe migratiewet. Daarin is vastgelegd hoe het land omgaat met economische migranten.

Kern van de wet is dat Duitsland aantrekkelijk wordt voor vaklieden om zich te vestigen. De wet moet de instroom reguleren en beheersen. Mensen die zich in Duitsland willen vestigen, moeten al in hun eigen land Duits leren.
Een belangrijk onderdeel van de wet is de mogelijkheid voor asielzoekers om economisch migrant te worden, mits zij daarvoor gekwalificeerd zijn. Zo kunnen sommige afgewezen asielzoekers toch nog een gooi doen naar een verblijfsvergunning.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer liet maandag nog weten dat sommige vluchtelingen toestemming zouden moeten krijgen om in Duitsland te blijven als zij een baan vinden en Duits leren. Ook Angela Merkel wilde bedrijven helpen die worstelen met enorme arbeidstekorten. Daarom moesten de hindernissen verlagen om geschoolde werknemers van buiten de Europese Unie aan te nemen.

Gevoelig

De gesprekken over de nieuwe immigratiewetgeving lagen gevoelig. Veel kiezers in Duitsland waren enkele jaren geleden niet blij met de beslissing van Merkel in 2015 om meer dan een miljoen vluchtelingen toe te laten in Duitsland, voornamelijk moslims uit het Midden-Oosten.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Wouters

  Merkel is uitgespeeld,het volk beslist binnenkort welke weg Duitsland zal opgaan en ja Der schaffen das zonder Merkel.

 • Marc Baeyens

  Het open deuren beleid wordt volledig weggeveegd. Enkel zij die de Duitse economie iets bijbrengen mogen nog binnen, alle anderen vallen uit de boot. Of was Merkels 'wir schaffen dass' van in het begin zo bedoeld ! Het zou mij niet verwonderen dat zij met een dubbele tong communiceerde. Onze Beke/Peeters zijn er mooi ingetuimeld ; wat een lozers.

 • Lutgard Crombez

  Dan zullen er pauzes ingelast moeten worden om het matje uit te laden en hun gebeden te doen op tijd en stond.

 • Lutgard Crombez

  Dan zullen er pauzes ingelast moeten worden om het matje uit te laden en hun gebeden te doen op tijd en stond.

 • Albert Hendrix

  Bedrijven welke bedrijven ze gaan allemaal naar goedkope landen en nu willen ze het uurloon hier ook naar beneden krijgen met een overaanbod aan werknemer waarvan en bij zijn die onder het wettelijk barema willen werken