Duitsland distantieert zich van Macron na opmerkingen over NAVO

In een opiniebijdrage schrijft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (R) vandaag dat Europa binnen NAVO-verband moet blijven handelen. Angela Merkel had eerder al laten weten dat ze het “radicale” discours van Macron niet deelt (archiefbeeld ter illustratie).
AFP In een opiniebijdrage schrijft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (R) vandaag dat Europa binnen NAVO-verband moet blijven handelen. Angela Merkel had eerder al laten weten dat ze het “radicale” discours van Macron niet deelt (archiefbeeld ter illustratie).
De Duitse regering is het fundamenteel oneens met de Franse president Emmanuel Macron, die zich de voorbije week in de kijker werkte met de opmerking dat de NAVO "hersendood" is. Volgens Macron heeft Europa meer militaire soevereiniteit nodig, maar in een opiniebijdrage schrijft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vandaag dat Europa binnen NAVO-verband moet blijven handelen, en zich er niet buiten mag zetten.

Macron schetste in een gesprek met The Economist dat de Verenigde Staten onder president Donald Trump een meer teruggetrokken houding aannemen tegenover de andere NAVO-landen. De Franse president hekelde het ontbreken van elke vorm van coördinatie aangaande "strategische beslissingen van de VS met de NAVO-partners". Daarom pleit hij voor meer autonomie voor Europa op militair vlak.

Duitsland is het met de analyse van Macron fundamenteel oneens. In een bijdrage in Der Spiegel zegt Heiko Maas dat een sterk en soeverein Europa belangrijk is, maar dan wel als onderdeel van de NAVO. "Een buitenlands en veiligheidsbeleid zonder Washington zou onverantwoord zijn," schrijft Maas, "en de ontkoppeling van Europese en Amerikaanse veiligheid gevaarlijk." Voor Maas staat het als een paal boven water dat het ondermijnen van de NAVO een strategische vergissing zou zijn.

NAVO versterken 

In haar wekelijkse podcast kwam ook bondskanselier Angela Merkel zondag op de uitlatingen van Macron terug. "De NAVO, de Atlantische alliantie, is de centrale pijler van onze defensie", zei ze. "Toch is het duidelijk dat wij Europeanen, de EU-lidstaten in de NAVO, in de toekomst meer verantwoordelijkheid moeten opnemen. Dat wil zeggen dat we het bestuur van de Europese pijler van de NAVO moeten versterken."

Merkel ontvangt Macron vanavond voor een diner in Berlijn. Donderdag al, nadat het interview met Macron was gepubliceerd, had Merkel zich laten ontvallen dat ze het "radicale" discours van Macron niet deelt.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Dan gaan ze eerst iets mogen doen aan de democratische besluitvorming binnen Europa. Een leger dat geen duidelijk mandaat heeft kan ook niet efficient functioneren. Het Amerikaanse leger kan dat wel omdat de president het militaire opperhoofd is, daarbij gecontroleerd door een parlement dat hem kan terug fluiten mocht dat nodig zijn.

 • Paul Boutsen

  Wat stelt de NATO nog voor als het als alliantie toelaat dat één van de lidstaten een ander land binnenvalt en er een genocide gaat uitvoeren?

 • Rita Vanlerberghe

  Europa zou zich beter distantiëren van Duitsland, daar ligt de oorzaak van alle miserie en chaos die ieder Europees land nu ervaart. Angela had beter haar mond gehouden in plaats van luidkeels "wir shaffen das" te verkondigen. Tot hiertoe heeft ze er niets van terechtgebracht en alle Europese landen met een enorme kwaal opgezadeld.

 • HUGO Wils

  Macron vergeet erbij te vertellen dat de Fransen de NAVO de rug toekeerden in 1966 onder president De Gaule.Het was onder president Sarkozy dat Frankrijk in 2009 terug de alliantie vervoegde.Dhr Verstepen heeft overschot van gelijk door te stellen dat Merkel van het Duitse leger een schroothoop maakte!De Fransen die altijd"cavalier seul"spelen willen gewoon de eerste viool spelen binnen Europa!De VS spenderen jaarlijks miljarden dollars om onze veiligheid te garanderen!

 • Jan Verstrepen

  Duitsland die het zo goed doet kan beginnen met te betalen voor alles wat het in het verleden kapotgemaakt heeft, Merkel heeft het Duitse leger weg bespaart mensen wakker worden.