Duitsland breidt leger uit met 20.000 extra manschappen

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen met enkele Duitse soldaten.
afp De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen met enkele Duitse soldaten.
Voor het eerst sinds 25 jaar breidt Duitsland zijn leger fors uit. De minister van Defensie, Ursula von der Leyen, heeft  aangekondigd dat er in de komende zeven jaar bijna 20.000 mensen extra bij de strijdkrachten gaan werken. Het gaat om 14.300 militairen en 4.400 burgers.

Von der Leyen zei dat haar land het "voortdurende proces van inkrimping" van de strijdkrachten nu stopt en het leger gaat uitbreiden. Bij defensie werkten in Duitsland in 1990 nog 800.000 mannen en vrouwen, onder wie 585.000 militairen (Nationale Volksleger DDR niet meegerekend). Nu zijn er nog 177.000 militairen en 87.000 burgers over.

"De Bundeswehr is gedwongen zich op alle terreinen te moderniseren en dit is een ommekeer", aldus de minister. De uitbreiding moet de strijdkrachten beter gereed maken voor nieuwe taken die voortvloeien uit bijvoorbeeld spanningen met Rusland en de vele buitenlandse militaire missies. Duitsland doet aan zestien missies mee. Militairen zijn ook actief bij het oplossen van problemen die zijn ontstaan door de vluchtelingenstroom.

Strijd tegen IS

Vorig jaar besloot de Duitse regering dat het met 1.200 militairen gaat meedoen aan de strijd tegen de terreurbeweging IS. Naast manschappen leveren de Duitsers zes Tornado-verkenningsvliegtuigen, een tankvliegtuig en een fregat

Inzet van de Bundeswehr bij oorlogshandelingen ligt ook zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog maatschappelijk en politiek zeer gevoelig. Bovendien is Angela Merkel is in ruim tien jaar kanselierschap zeer bedreven gebleken in het vermijden van Duitse deelname aan internationale oorlogshandelingen.

Maar de aanslagen in Frankrijk en de daarop volgende oproep van François Hollande tot Europese solidariteit noopten de Duitsers tot een snelle politieke draai en dwongen de regering bovendien af te zien van de gestelde voorwaarde aan deelname aan de anti-IS coalitie: een direct VN-mandaat.