Duitsland bouwt nieuw commandocentrum voor NAVO

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwacht dat de ministers in Brussel de beslissing zullen nemen om twee nieuwe commandocentra op te richten.
AFP NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwacht dat de ministers in Brussel de beslissing zullen nemen om twee nieuwe commandocentra op te richten.
Duitsland zal voor de NAVO een nieuw commandocentrum bouwen, dat zal instaan voor de snelle verplaatsing van troepen en materiaal in Europa. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen bevestigde die plannen vandaag in Brussel, in de marge van de vergadering van de 29 ministers van Defensie binnen de NAVO in Brussel.

"Duitsland heeft aangeboden raamwerknatie te zijn, en daarvoor zijn die andere landen heel dankbaar", aldus de Duitse minister. De troeven van Duitsland daarvoor zijn de situering "in het hart van Europa" en de "ervaring op vlak van logistiek en ondersteuning".

De NAVO besliste in november vorig jaar om de commandostructuur te herzien en te moderniseren. Daarmee reageert de verdragsorganisatie vooral op het als agressief ervaren beleid van Rusland.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwacht dat de ministers tijdens de vergadering op het hoofdkwartier in Brussel de beslissing zullen nemen om twee nieuwe commandocentra op te richten. Dat zei hij woensdagochtend voor de start van de bijeenkomst.

Tweede in VS

Naast het commando voor militaire mobiliteit, komt er ook een commando voor de Atlantische Oceaan, om onder andere de maritieme communicatielijnen tussen Noord-Amerika en Europa te beschermen. Volgens het financieel nieuwsagentschap Bloomberg komt dat tweede commando in de Verenigde Staten.

Vergeleken met de periode tijdens de Koude Oorlog is de commandostructuur van het bondgenootschap sterk afgebouwd. Van een dertigtal hoofdkwartieren zijn er nu nog zeven.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • chris delanghe

  De nieuwe wereldorde komt angstvallig snel dichterbij en totale dictatuur wordt een feit.

 • yves Strubbe

  Voordeel is dat het ook gepast is voor een Europees leger zonder USA en Grootbrittanie

 • Tony Vanheste

  Yep en de Europese burger zal wel betalen

 • Clement Asselman

  Nu nog de legers uitbouwen en we zijn terug in staat ons te verdedigen.

 • Johan Billiet

  En zo blijven de stomme Europeanen een militaire vazal-staat van de USA hoeven ze zelf niet teveel verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in militaire uitrusting en infrastructuur..wel heel makkelijk...en laf...