Duitsland blijft Turkije wapens leveren ondanks offensief in Syrië

EPA
Zelfs na de start van het controversiële Turkse militaire offensief in Syrië is Duitsland voor miljoenen euro wapens aan NAVO-partner Turkije blijven leveren.

Tijdens de eerste vijf en een halve week van operatie 'Olijftak', gericht tegen de door Ankara als terroristen bestempelde Syrisch-Koerdische milities, werd toestemming gegeven voor 20 wapenleveringen ter waarde van 5,4 miljoen euro. Dat is veel hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, toen Duitsland groen licht gaf voor 14 bestellingen ter waarde van gemiddeld 3,6 miljoen euro. De cijfers zijn afkomstig van het ministerie van Economie, dat het materiaal vrijgaf op vraag van het Groene parlementslid Omid Nouripour.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel, in de regering-Merkel IV opgevolgd door SPD-partijgenoot Heiko Maas, had in de aanloop van de aangekondigde Turkse invasie een exportstop van Duitse wapens aan Turkije beloofd. Op 16 januari zei Gabriel aan de zender ARD letterlijk: "We hebben geen enkele munitie (aan Turkije) geleverd wegens het conflict in Noord-Syrië. In Duitsland is het verboden munitie te leveren, zelfs aan een NAVO-partner als Turkije". Toeval of niet, dezelfde dag werd de Duits-Turkse journalist Deniz Yucel uit de gevangenis in Turkije ontslagen. 

Staatssecretaris Matthias Machnig van het economieministerie schreef in een antwoord op een parlementaire vraag van 13 maart dat de Duitse regering ook na het begin van het Turkse Syrië-offensief "in individuele gevallen" exportlicenties voor Duitse wapens (aan Turkije) heeft verleend. Volgens Machnig werden die toegekend omdat Duitsland "contractuele verplichtingen" heeft versus andere EU- en NAVO-partners. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Van den broeck

  koerdische milities??? hallo? dat zijn terroristen die een land aanvallen met aanslagen waarbij honderden onschuldige mensen doodvallen ? noemt men dat nu bestempelen ????

 • Gilbert Haelewyn

  Durft Merkel nog in het openbaar komen. En dan maar schieten op Rusland!

 • Fenasi Kerim

  Dan doet duitsland ook iets nuttigs!

 • Marc Baeyens

  Net als Wallonië aan Saoedie Arabië ondanks de felle kritiek van de PS aan het adres van A'pen.

 • joeri gielen

  Maar ondertussen wel met het vingertje wijzen richting Rusland