Duitsland betaalt miljarden aan energiebedrijven voor steenkooluitstap

De bruinkoolcentrale van Kerpen-Manheim in Noordrijn-Westfalen.
EPA De bruinkoolcentrale van Kerpen-Manheim in Noordrijn-Westfalen.
De Duitse staat trekt miljarden euro’s uit voor vergoedingen aan uitbaters van kolencentrales die voortijdig moeten sluiten vanwege de omzetting naar schonere energie. Dat heeft minister van Financiën Olaf Scholz bekendgemaakt.

Duitsland stapt op rigoureuze manier over op groene energie. Kerncentrales en kolencentrales moeten daarom sluiten. De exploitanten van de kolencentrales kunnen bij elkaar 4,35 miljard euro tegemoet zien, zo liet de bewindsman weten. Acht oude en vuile centrales in de aan België grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen sluiten als eerste. De eerste daarvan gaat eind dit jaar dicht.

De Duitse regering, de deelstaten en de exploitanten presenteerden vandaag plannen voor de afbouw van energieopwekking uit kolen tot 2038. Vorig jaar werd tot die afbouw besloten. De regio's met steen- en bruinkoolindustrie ontvangen bij elkaar 40 miljard euro om hun economie om te bouwen. Die liggen in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Saksen-Anhalt, Brandenburg en Saksen.

Frappant detail is dat er ondanks de afbouw, toch nog een nieuwe centrale in gebruik zal worden genomen. Het gaat om een centrale in Datteln (Noordrijn-Westfalen). De regering zal die ingebruikname niet tegenhouden. Volgens minister van Economische Zaken Peter Altmaier heeft dat met complexe regels voor compensatie te maken.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thomas Vervoort

  Maar blijven veel CO² uitstoot hebben door overschakeling op zon- en windenergie. Zouden beter enkel kernreactors plaatsen. Zelfs de anti nucliare beweging is er nu voor.

 • Geert Vaelen

  Wat een wereld. Steeds klagen over teveel CO2 maar wereldwijd moeten alle bossen eraan, juist datgene die CO2 uit de lucht halen om te kunnen groeien en ons helpen om een teveel aan CO2 weg te krijgen. En dan maar regeltjes verzinnen om geld uit onze zakken te kloppen door zogezegd groenere energievormen op de markt te brengen die nog meer geld uit ons zuigen. Plant bomen en CO2 zal wel minderen.

 • Daan Roos

  Zouden beter iets doen aan de recessie die nog steeds zijn bodem niet heeft bereikt.

 • Frans Peeters

  Klimaat, big bisness

 • Luc LePinson

  En ze waren op steen- en bruinkool overgeschakeld onder de druk van de Groenen die kernenergie te vervuilend vonden . Om die bruinkool te kunnen ontginnen moesten wel enorme oppervlakten aan bos worden omgehakt. Een uitstekend voorbeeld van de huidige klimaatwaanzin.