Duitsland bereid om NAVO-grenzen met Rusland te beveiligen

Een Navo-para neemt deel aan een militaire oefening in Polen.
mon.gov.pl Een Navo-para neemt deel aan een militaire oefening in Polen.
Duitsland heeft verklaard dat het bereid is de veiligheid van de grenzen van de NAVO met Rusland te gaan beveiligen, ondanckt de belofte van Moskou dat de crisis in Oekraïne niet zal escaleren.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie verklaarde gisteren tegenover Reuters: "Onze luchtmacht kan met Awacs-vliegtuigen het luchtruim boven Roemenië en Polen bewaken en boven de Baltische staten binnen het kader van een NAVO-controlemissie trainingsvluchten ondernemen".

NAVO-chef naar Brussel
Denemarken en de VS zijn in de voorbije weken overeengekomen extra F-16 gevechtsvliegtuigen naar de regio te sturen.

Vrijdag verklaarde het Pentagon dat de militaire chef van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, van Washington naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zal verhuizen.

Volgens een woordvoerder van het Pentagon "is die verhuis geen voorteken van een op handen zijnde militaire actie in Oekraïne". Hij voegde er wel aan toe dat het gebrek aan transparantie en de groeiende onzekerheid omtrent de Russische mobilisatie van tienduizenden troepen aan de grens van Oekraïne de NAVO tot omzichtigheid noopt.

Etnische Russen in Baltische staten
Rusland heeft totnogtoe geen expliciete dreigementen geuit tegen voormalige sovjetstaten die NAVO-lidstaten zijn geworden. Maar de toespraak van Poetin op 18 maart, waarin hij beloofde de etnische Russen in het buitenland te zullen beschermen, doet vrezen dat hij voor onrust zou zorgen onder de Russische minderheden in de Baltische staten.

Transnistrië
In een telefoongesprek met het Witte Huis verklaarde Poetin vrijdag dat hij zijn blik ook richt op de door Rusland bezette regio Transnistrië in Modavië.

"Hij wees erop dat Transnistrië in wezen geblokkeerd wordt, wat de leefomstandigheden van de inwoners daar bemoeilijkt, net als hun bewegingsvrijheid en economische activiteiten", zo verduidelijkt het Kremlin.

Federatie van autonome regio's
Gisteren ging de topdiplomatie onverminderd door met een korte ontmoeting tussen de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov in Parijs. Tegenover de Russische televisie verklaarde Lavrov dat Oekraïne een federatie van autonome regio's moet worden, met elk de vrijheid om "economische en culturele verbanden met buurlanden aan te gaan".

"Gegeven het aantal etnische Russen in Oekraïne, stellen wij dit voor en we zijn ervan overtuigd dat er geen andere oplossing voor de crisis mogelijk is".

Hij stipte ook aan dat Rusland het recht heeft troepen aan de grenzen met Oekraïne te verzamelen want "die troepen bevinden zich op Russische bodem".

Hij voegde er echter aan toe: "De vraag is er één van strategische aard en of het verstandig is op dit moment zoveel troepen samen te brengen aan de grens als je de boodschap wil sturen dat je de zaak wil ontmijnen en bereid bent in de andere richting te gaan".

De Europese Unie dreigde ermee Russische energiebedrijven en banken uit de Unie te weren indien Poetin Oekraïne zou binnenvallen.