Duitsland bekritiseert “criminalisering” van reddingsacties op zee door Italië

Carola Rackete, kapitein van de Sea-Watch 3, wordt opgepakt op Lampedusa.
EPA Carola Rackete, kapitein van de Sea-Watch 3, wordt opgepakt op Lampedusa.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, heeft Italië gewaarschuwd voor het "criminaliseren" van organisaties die migranten redden op de Middellandse Zee. Hij reageert daarmee op de arrestatie van Carola Rackete, de kapitein van de Sea-Watch 3, die vandaag is opgepakt en tot tien jaar cel zou riskeren.

Rackete werd gearresteerd toen het schip van de Duitse ngo Sea-Watch ondanks een verbod van de Italiaanse autoriteiten aanmeerde op het eiland Lampedusa. De Sea-Watch 3 had veertig migranten aan boord, die ruim twee weken geleden werden opgepikt voor de Afrikaanse kust.

De zaak dreigt nu spanningen tussen Rome en Berlijn te veroorzaken. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft op Twitter forse kritiek geuit op het Italiaanse beleid. "Mensenlevens redden is een humanitaire verplichting. Reddingsacties op zee mogen nooit gecriminaliseerd worden. Het is aan het Italiaanse gerecht om snel duidelijkheid te brengen over de beschuldigingen."

Maas kreeg later ook steun van zijn Luxemburgse ambtgenoot Jean Asselborn. In een open brief aan de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Enzo Moavero Milanesi, riep hij op tot de vrijlating van de 31-jarige kapitein.

Huisarrest

Volgens het Italiaanse persbureau Ansa riskeert Carola Rackete drie tot tien jaar cel omdat ze tegen een oorlogsschip weerstand bood of geweld gebruikte. Het parket van Agrigento plaatste haar onder huisarrest. Het schip van de Duitse hulporganisatie is ook in beslag genomen.

Wat er met de veertig migranten zal gebeuren, is nog onduidelijk. Vijf Europese landen - Frankrijk, Duitsland, Portugal, Luxemburg en Finland - hebben zich wel al bereid verklaard om migranten op te nemen. 
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dick DECOCK

  Heel de vluchtelingencrisis is pas in stroomversnelling gekomen door Duitslands wir schaffen das beleid .

 • Denis Stock

  Niets belet Duitsland een luchtbrug in te leggen.

 • Ludovic De Beuckeleer

  de Duitse minister gaat hier zijn boekje te buiten, voor eerst Italië is een souvereine staat, als die de toegang tot aanmeren ontzegd die je dat te volgen. ten tweede de Italianen hebben aan Duitsland gevraagd om de immigranten op te nemen dat hebben ze van zich af gehouden tot die kapitein toch aanmeerde.ten derde waarom moeten die immigranten steeds weer in Italië afgezet worden ze kunnen ook verder door varen naar hun thuishaven of lopen ze zo weer van die gasten mis.

 • Roger Rymen

  Duitsland contra Italië, Frankrijk contra Hongarije, Nederland contra Oostenrijk ... Ik begin de Brexit te begrijpen.

 • Cor Dierckx

  Dit is mensensmokkel te top rondvaren en zoeken en in Italië land zetten de straffen kunnen niet zwaar genoeg zijn. Migranten weten dat en komen erop af wetende dat men ze komt oppakken misschien of geven hun positie door wie weet.