Duitsers op ramkoers met Griekenland: "Voorstel is een paard van Troje"

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble en zijn Griekse evenknie Varoufakis.
PHOTO_NEWS De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble en zijn Griekse evenknie Varoufakis.
In aanloop naar de cruciale vergadering van de eurogroep lijken de standpunten alleen nog maar te verharden. In een werkdocument waar het persbureau Reuters de hand op kon leggen, omschrijven Duitse onderhandelaars het voorstel dat de Griekse minister van Financiën vandaag deed als "een paard van Troje". "De Griekse brief laat immens veel ruimte voor interpretatie", klinkt het hard.

Duitsland wees gisteren in een korte mededeling het Griekse voorstel voor een verlenging van het financiële steunprogramma van de hand. Volgens Duitsland wil Griekenland enkel het geld uit het steunprogramma, maar is het niet bereid om de daaraan gekoppelde besparingsvoorwaarden te aanvaarden.

In een werkdocument dat vanavond werd opgesteld door Duitse onderhandelaars als voorbereiding voor de eurogroep van vandaag, klinkt het nu dat "de Griekse brief helemaal niet duidelijk is, maar immens veel ruimte voor interpretatie laat". De brief werd gefotografeerd en belandde op Twitter. Ook persbureau Reuters bevestigde het bestaan ervan. Meteen is duidelijk dat het morgen zeer zware gesprekken worden.

"Er zit geen duidelijk engagement in om het huidige programma met succes te voltooien en de brief toont geen duidelijk beeld van de Griekse maatregelen", zo valt er te lezen. "Het is totaal onduidelijk hoe de Griekse regering de komende weken de rekeningen nog zal betalen met het huidige tekort in belastinginkomsten."

Volgens de Duitsers is het voorstel helemaal niet in lijn met de laatste eurogroepbijeenkomst. "Het is eerder een paard van Troje, met als doel een overbruggingskrediet te krijgen en het huidige programma stop te zetten. Op deze manier heeft het geen enkele zin om morgen een verklaring van de eurogroep op te maken."

Op deze manier heeft het geen enkele zin om morgen een verklaring van de eurogroep op te maken

Duits werkdocument

Drie voorwaarden

De Duitse delegatie ziet drie maatregelen die nu genomen zouden moeten worden:

1. Advies van de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank over de brief.

2. Een duidelijk Grieks engagement, dat "uit drie korte simpele zinnetjes zou kunnen bestaan: 'We vragen de verlenging van het huidige programma, gebruik makend van de ingebouwde flexibiliteit. We leggen elke wijziging tegenover het huidige memorandum voor aan de drie instituten. We streven ernaar het programma succesvol te voltooien.'"

3. Griekenland moet publiek bevestigen dat het geen unilaterale maatregelen zal nemen die het huidige programma tenietdoen. Het parlement moet daarom de geplande stemmingen rond arbeidsmarkthervormingen annuleren.

Tsipras telefoneert met Merkel

Een Griekse woordvoerder bevestigde gisteren wel dat premier Tsipras 50 minuten gebeld heeft met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, wat het eerste langere gesprek tussen de twee zou zijn sinds Tsipras verkozen werd op 25 januari. Het gesprek zou "in een positief klimaat" verlopen zijn. Tsipras sprak ook telefonisch met de Franse president Hollande en de Italiaanse premier Renzi.

AFP