Duitsers in welkomstmars voor vluchtelingen

'Vluchtelingen welkom' staat er op een spandoek bij de demonstratie in Dresden
EPA 'Vluchtelingen welkom' staat er op een spandoek bij de demonstratie in Dresden
In de stad Dresden zijn zaterdag meer dan duizend mensen de straat opgegaan om vluchtelingen in Duitsland welkom te heten. De mars was een reactie op de gewelddadige demonstraties waarin de afgelopen week tegen immigratie werd geprotesteerd.

De tegenactie kreeg zaterdag de naam 'Anti-Nazi-Alliantie'. Onder toezicht van oproerpolitie liepen mensen met spandoeken door de straten terwijl ze leuzen riepen als: 'Vluchtelingen zijn hier welkom'. Volgens de organisatie waren 5.000 mensen op de been, de politie hield het op 1.000.

In Dresden is de anti-islambeweging Pegida groot. Aan het begin van het jaar trok die organisatie demonstraties met tienduizenden deelnemers. Na de mars zaterdag trok een groep demonstraten naar het nabijgelegen Heidenau, waar de afgelopen tijd hevig is geprotesteerd tegen de opening van een nieuw asielzoekerscentrum. Bij die demonstraties raakten vorige week tientallen mensen gewond bij confrontaties met de politie.

Bedreiging
De hoogste Duitse rechtbank veegde zaterdag een samenscholingsverbod in de plaats van tafel. De autoriteiten in Heidenau hadden dat voor dit weekeinde ingesteld na de schermutselingen tussen neonazi's en politieagenten. Het federale hof besloot echter dat samenscholingsverbod moest worden opgeheven, omdat er geen bewijs is dat een samenscholing zou leiden tot een 'noodtoestand die niet in de hand te houden is'.

De burgemeester van Heidenau, Jürgen Opitz, is door rechtsextremisten bedreigd vanwege zijn betrokkenheid in de opvang van vluchtelingen. In zijn brievenbus werd donderdag een briefje aangetroffen dat op 'concrete dreiging met geweld' duidde. De christendemocraat laat weten na te denken over beveiliging.

Bang is de burgemeester van het plaatsje nabij Dresden niet, zo zei Opitz tegen Duitse media: 'Ik blijf me tegen racisme uitspreken en me ervoor inzetten dat de mensen in Heidenau zich om de vluchtelingen bekommeren.' De Duitse bondskanselier Angela Merkel was woensdag in Heidenau en zei dat de rellen 'beschamend en verwerpelijk' waren.