Duitsers debatteren over Grieks hulpprogramma: moet Merkel vrezen voor revolte?

Angela Merkel.
AFP Angela Merkel.
Het Duitse parlement brak vandaag met spoed zijn vakantie af om te debatteren over het derde Griekse hulpprogramma waar morgen over gestemd zal worden. Mocht een meerderheid besluiten het voorstel toch af te keuren, ziet Angela Merkel daarmee haar laatste kans om Griekenland in de eurozone te houden, in rook opgaan.

Ongeveer een kwart van de conservatieve CDU/CSU-fractie van bondskanselier Merkel zou wel eens tegen het voorstel om Griekenland een nieuw hulppakket van 86 miljard euro toe te schuiven kunnen stemmen. Door het voorstel af te keuren zouden de CDU-leden de regering een waarschuwing kunnen sturen om in de toekomst niet opnieuw met een financiële hulpvraag voor de Griekse crisis te komen aanzetten.

Als Merkels coalitiepartner, de SPD (Social Democratic Party) en de oppositiepartij Grüne het voorstel steunen, is het gevaar vermoedelijk geweken. Wanneer een al te groot deel van haar eigen bondgenoten echter besluit om in opstand te komen, zou dat niet alleen de doodsteek voor het nieuwe hulpprogramma betekenen, maar zou het ook een zware persoonlijke nederlaag zijn voor Merkel zelf.

Ruim tien jaar bleef de populariteit van de Duitse Bondskanselier nagenoeg ongewijzigd. Dissidentie binnen haar eigen partij zou echter een 'psychologische tik' zijn, die haar positie enorm zou verzwakken.

Constructief voorstel

Zowel Merkel als haar minister van Financiën Schäuble zullen in het parlement het voorstel verdedigen. Schäuble, die het parlement vorige maand duidelijk liet verstaan dat dit voorstel Griekenlands laatste kans was, gaf al aan achter het voorstel te staan. "Griekenland is duidelijk klaar om te hervormen", klonk het.   

Veel collega-politici bleken het daarin met hem eens. "De Griekse overheid heeft zich erg constructief opgesteld en een bocht van 180 graden genomen", zei financieel expert bij de SPD Carsten Schneider.