Duitser (88) aangeklaagd voor gruwelijke slachtpartij door SS in Frankrijk

Op 10 juni 1944 stelden SS-troepen 642 inwoners van het Franse dorp Oradour-sur-Glane gruwelijk terecht. Ter herinnering aan de nazi-gruwel bleef het dorp daarna onaangeroerd.
AFP Op 10 juni 1944 stelden SS-troepen 642 inwoners van het Franse dorp Oradour-sur-Glane gruwelijk terecht. Ter herinnering aan de nazi-gruwel bleef het dorp daarna onaangeroerd.
Een 88-jarige Duitser is aangeklaagd wegens zijn vermoedelijke betrokkenheid bij één van de gruwelijkste slachtpartijen van de Tweede Wereldoorlog, in het Franse dorp Oradour-sur-Glane. De openbare aanklager van Dortmund stelt dat de man één van de zes personen is die nog vervolgd kunnen worden. De man, Werner C. uit Keulen, wordt beschuldigd van 25 moorden en medeplichtigheid aan honderden andere moorden.

In het Franse dorp Oradour-sur-Glane stelde de Panzer Division van de SS op 10 juni 1944 zowat het hele dorp terecht: 642 mensen, waaronder 247 vrouwen en 205 kinderen.

De inwoners werden in de kerk samengedreven, alle uitgangen werden gebarricadeerd en de kerk werd in brand gestoken. Daarnaast werden honderden mannen in een schuur samengedreven, waar Duitse soldaten hen in de benen schoten vooraleer ze ook de schuur in brand staken.

Slechts zes overlevenden
Dit gebeurde als vergelding voor de ontvoering van een Duitse officier door het Franse verzet. Voordat ze vluchtten, staken de Duitsers het hele dorp in brand. Slechts zes inwoners van het dorp wisten aan de slachtpartij, die slechts enkele uren duurde, te ontsnappen.

Twintig soldaten werden in de jaren 50 van de voorbije eeuw veroordeeld, maar werden later weer vrijgelaten. De zaak werd vorig jaar opnieuw geopend door het Duitse gerecht.

Het dorp, in de Limousin, bleef onaangeroerd en doet dienst als herinnering aan de nazi-gruwel.

De advocaat van Werner C., Rainer Pohlen, stelt dat zijn cliënt weliswaar in het dorp was maar niets te maken heeft met de slachtpartij. Wegens de Duitse privacywet mag de familienaam van de man niet bekendgemaakt worden.

In september vorig jaar bezocht de Duitse president Gauck samen met enkele overlevers en Frans president Hollande het spookdorp Oradour-sur-Glane.
AP In september vorig jaar bezocht de Duitse president Gauck samen met enkele overlevers en Frans president Hollande het spookdorp Oradour-sur-Glane.
Rainer Pohlen, advocaat van de aangeklaagde Werner C., stelt dat zijn cliënt weliswaar in Oradour-sur-Glane was, maar niets met de slachtpartij te maken heeft.
REUTERS Rainer Pohlen, advocaat van de aangeklaagde Werner C., stelt dat zijn cliënt weliswaar in Oradour-sur-Glane was, maar niets met de slachtpartij te maken heeft.
Overblijfselen van de kerk waarin honderden levend verbrandden.
BELGA Overblijfselen van de kerk waarin honderden levend verbrandden.