Duitse zangeres met Koerdische roots in Turkije tot ruim zes jaar veroordeeld

Hozan Cane werd eind juni kort voor de verkiezingen in Turkije in Edirne gearresteerd. Ze had er haar steun verleend aan een verkiezingsbijeenkomst van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.
Facebook Hozan Cane Hozan Cane werd eind juni kort voor de verkiezingen in Turkije in Edirne gearresteerd. Ze had er haar steun verleend aan een verkiezingsbijeenkomst van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.
Een Duitse zangeres met Koerdische roots is in Turkije wegens beschuldiging van terreur veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is ze lid van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De rechtbank in het West-Turkse Edirne achtte zangeres Hozan Cane, die al vier maanden opgesloten zit in het land, volgens haar advocate schuldig aan lidmaatschap van de PKK. Van de beschuldigingen ‘volksopruiing’ en ‘belediging van de stichter van de staat Mustafa Kemal Atatürk’ werd ze vrijgesproken.

De PKK wordt in Turkije, de EU en de VS als een terreurorganisatie beschouwd. 

Verkiezingsbijeenkomst

Newroz Akalin, de advocate van de zangers, verklaarde aan het Duitse persbureau dpa dat ze beroep zal aantekenen. Haar cliënte, die enkel het Duitse staatsburgerschap bezit, stelt het “mentaal niet goed”. Het is in drie maanden al de derde veroordeling van een Duitse staatsburger in Turkije. 

Hozan Cane werd eind juni kort voor de verkiezingen in Turkije in Edirne gearresteerd. Ze had er haar steun verleend aan een verkiezingsbijeenkomst van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Het proces werd ingeleid op 26 september. 

Facebookfoto’s

De aanklacht is onder andere gebaseerd op berichten die de Keulse zangeres tussen 2014 en 2018 op haar Facebook- en Twitterprofiel zou hebben gedeeld. Ze zou onder andere foto's gepost hebben waarop de opgesloten PKK-leider Abdullah Öcalan te zien is en van een demonstratie in Keulen, waarop PKK-vlaggen en posters van Öcalan te zien zijn. De foto's zijn afkomstig van concerten van de zangeres, volgens de beschuldiging. Hozan Cane is ook op beelden te zien met de leiding van de PKK, onder meer met PKK-commandant Murat Karayilan. 

De zangeres had tijdens haar verhoor echter al aangegeven dat de twee in de aanklacht vernoemde Facebookprofielen niet van haar zijn. Op haar Twitteraccount zijn berichtjes gedeeld waarvan ze niets afwist. Beelden van haar en Karayilan beschreef de zangeres volgens de aanklacht als een fotomontage. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Julide Covet

  Lois Verdonk en Jan Verstrepen, weten jullie eigenlijk wel wie jullie hier aan het verdedigen zijn? Zij steunt terreurorganisatie pkk, dus wat jullie proberen te vermelden met jullie reactie komt eigenlijk op het zelfde neer. Zodra er ergens een terreuraanslag wordt gepleegd binnen europa owee dan is het weer: Pray for France, Pray for Germany, Pray for Belgium!! Maar als pkk een aanslag pleegt is het nooit Pray for Turkey!! Nee dat is volgens jullie mentaliteit geen terreur toch???

 • jos beverke

  Toen de Armeniers werden uitgemoord door de Turken keken de Europese landen toe en reageerden ze niet.Nu dat Koerden door het Turkse leger bestookt wordt in Syrie of ook in Turkije vervolgd en opgesloten worden begaat men dezelfde fout!

 • Ben Sen

  Jan verstrepen, als jij op u profiel IS vlaggen hebt zullen ze u ook bij de kraag pakken, waarom mag Turkije niet hetzelfde doen?

 • Lois Verdonk

  Koerden zijn de enige mensen met beschaving in heel die regio.

 • Jan Verstrepen

  En Merkel maar achter het gat lopen van die Turkse president.