Duitse werkloosheidsgraad blijft op recordlaagte

In haar campagne voor de verkiezingen beloofde bondskanselier Angela Merkel volledige tewerkstelling, wat overeenkomt met een werkloosheidsgraad van 3 procent of minder, tegen 2025.
REUTERS In haar campagne voor de verkiezingen beloofde bondskanselier Angela Merkel volledige tewerkstelling, wat overeenkomt met een werkloosheidsgraad van 3 procent of minder, tegen 2025.
De Duitse werkloosheidsgraad is in oktober op recordlaagte gebleven. Net als in september was - gezuiverd voor seizoensinvloeden - 5,6 procent werkloos, zo bleek uit cijfers van het Duitse agentschap voor Arbeid. Dat is het laagste percentage sinds de eenmaking van Duitsland in 1990.

In heel Duitsland zaten in oktober bijna 2,495 miljoen mensen zonder werk. Dat waren er 11.000 minder dan in september. Analisten rekenden op een daling met 10.000.

"De Duitse arbeidsmarkt blijft ijzersterk. De indicatoren wijzen op een voortzetting van deze positieve tendens", zegt ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski. 

Ongezuiverd voor seizoensinvloeden daalde het aantal werklozen op een maand tijd met 60.000 eenheden, en zakte de werkloosheidsgraad zelfs tot 5,4 procent. De Duitse economie wint in het derde kwartaal traditioneel wat aan vaart. 

In haar campagne voor de verkiezingen van eind september beloofde bondskanselier Angela Merkel volledige tewerkstelling (wat overeenkomt met een werkloosheidsgraad van 3 procent of minder) tegen 2025. Merkel onderhandelt nog met de liberale FDP en de Grüne om een regering te vormen. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Arthur Houben

  Werkloosheidsgraad daalt inderdaad, er komen miljoenen werkende armen bij die zelfs niet rondkomen met DRIE nepjobs, net de koers die onze politieke graaiers OOK varen! Fake nieuws blijft hardnekkig circuleren terwijl op internet de ware toedracht toch uitkomt.

 • Daan Dhont

  En de Duitse terrorismegraad blijft op recordhoogte. Dit is een truukje van op de speelplaats in de kleuterklas, een snoepje aanbieden in plaats van een probleem aan te pakken.

 • Ramon Simon

  Arme werkende is sinds de grote hervormingen verdubbelt. Ze kunnen blind blijven staren op statistieken tot er een opstand is.

 • Jan Huysmans

  Met vaste en voltijdse contracten of met nep-tewerkstelling ?

 • patrik dockx

  dit is éénzijdig nieuws want er zijn veel meer arme mensen in duitsland als toen, maw de duitsers moeten voor een klein loontje harder werken. is dit vooruitgang? ja, voor de bedrijven en niet voor de werkmens