Duitse verzekeraars willen alcoholslot in alle nieuwe auto's in Europese Unie

Beeld ter illustratie, alcoholslot in auto.
BELGAIMAGE Beeld ter illustratie, alcoholslot in auto.
Duitse verzekeraars willen dat nieuwe auto's in de Europese Unie (EU) standaard met een alcoholslot worden uitgerust. In Duitsland waren er 13.500 ongelukken in 2018 waarbij alcohol in het spel was. Zo'n Europese richtlijn is makkelijker dan wetgeving per land, stellen de verzekeraars.

"Als alle dronken bestuurders door deze techniek verhinderd worden hun auto te starten, zouden er geen alcoholgerelateerde ongevallen met doden en gewonden meer zijn", aldus Siegfried Brockmann van het Verzekeraars Ongevallenonderzoek (UDV). De dienst houdt het pleidooi op de vooravond van een congres over verkeersrecht in het Duitse Goslar.

De verkeersorganisatie ADAC vindt alcoholsloten zinvol, maar vindt een verplichting voor nieuwe auto's te ver gaan. De Duitse Raad voor Verkeersveiligheid noemt het voorstel innovatief en spannend. Bij een alcoholslot moet de bestuurder blazen om de auto te kunnen starten.

In ons land hebben rechters de mogelijkheid om gedurende één tot drie jaar of levenslang een alcoholslot op te leggen aan bestuurders die betrapt werden met een alcoholconcentratie van meer dan 0,8 promille. Indien de rechter een alcoholslot oplegt, moet de bestuurder bij een erkend dienstencentrum een alcoholslot laten installeren in elk voertuig dat hij zelf wil besturen.
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  En wat daarna. Een speekselsensor om te testen of je geen drugs genomen hebt. Een scanner die probeert te detecteren of je wel genoeg geslapen hebt. AI die gesprekken controleert of je geen ruzie maakt met de partner in de wagen. De wagen die automatisch aan de kant gezet wordt als de kinderen te druk doen. Allemaal mogelijke oorzaken van ongevallen. Waarom zou de geheelonthouder, zonder partner en kinderen die gezond leeft zonder stress en zonder te weinig slaap daar allemaal voor betalen.

 • jean-pierre rejek

  En bij dat alcoholslot komt onmiddellijk de boete op uw dachbord zeker zou mij niets verbazen .

 • Jules Vermeers

  Ik drink nooit alcohol en zeker niet als ik met een auto rij. Moet ik weer betalen voor een ander??? en wees gerust er zijn genoeg middelen om dat alcohol slot te omzeilen, nu de verzekeringen gaan wel ergens aandelen gekocht hebben van een fabriek van zulke sloten en wedden dat die fabriek niet hier bij ons staat!

 • Emiel Van Sighem

  wij drinken geen geen alcohol heel sporadis bij een feestje 1 maal om de 2jaar bv een apperatief waarom zou ik dan zoiets moeten gebruiken.is geld en zakkenvullerij verkoop van die slots en dan weer bij een bepaald iemand bv via de staat .Bij mij komt het er ni in zal wel een oplossing zijn om die dingen te omzeilen na een tijdje zoals met alles

 • Philip Vandejonge

  Schitterend idee , direct invoeren en ook invoeren voor drugs