Duitse topministers willen ander Europees asielbeleid

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.
AFP De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.
Het Europese asielbeleid moet versterkt en verder eengemaakt worden, met een correctere verdeling van de vluchtelingen tussen de lidstaten. Dat zeggen de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel en zijn partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier in een opiniestuk.

"De reactie die er tot vandaag kwam, komt niet tegemoet aan de eisen die Europa aan zichzelf moet stellen", schrijven de twee SPD'ers in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Een situatie waarbij enkele lidstaten de hele verantwoordelijkheid dragen is net zo onhoudbaar als een systeem dat enkel weegt op de landen die toevallig aan de buitengrenzen van de Europese Unie liggen", vinden Gabriel en Steinmeier, die pleiten voor een betere spreiding van de inspanningen. Duitsland krijgt momenteel veruit de meeste asielzoekers over de vloer. Verwacht wordt dat hun aantal dit jaar zal oplopen tot 800.000.

Beide ministers dringen aan op een "Europese asielcodex" die een zelfde asielstatuut garandeert in de hele Europese Unie. Ze willen ook een "nieuw en meer ambitieus" geïntegreerd Europees beleid ter zake.