Duitse topeconoom: 'Varoufakis is een hele goede politicus'

Yanis Varoufakis met zijn vrouw Danae Stratou
AFP Yanis Varoufakis met zijn vrouw Danae Stratou
Volgens Hans-Werner Sinn, de directeur van het Duitse economische instituut IFO, speelt de Griekse minister van Financiën Varoufakis een heel slim spel en krijgt hij veel onterechte kritiek. Dankzij Varoufakis zou Griekenland al miljarden extra hebben binnengesleept.

"Wie zegt dat Varoufakis een slechte politicus is, begrijpt het niet," zegt Sinn in NRC. "Hij is een zeer, zeer goede econoom. Ik begrijp veel van zijn argumenten."

Geld veilig opbergen
Terwijl de Griekse overheid wacht op extra geld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) om zijn leningen terug te betalen, gaat er al weldegelijk geld naar Griekenland. Sinn vertelt dat de Griekse banken momenteel overeind worden gehouden met 'noodliquiditeit' van het ECB. Zodra dat geld op de bank staat, wordt een groot deel echter opgenomen of verdwijnt het naar het buitenland. Zo wordt er geld gestoken in buitenlands vastgoed, investeringen of wordt het geld gewoon onder het matras bewaard. Mocht Griekenland failliet gaan, dan is dat geld in ieder geval veilig.

Tijdrekken is aantrekkelijk
"De Grieken hebben op deze manier 142 miljard euro aan welvaart verzameld," zegt Sinn. En hoe langer er geen akkoord is tussen de Griekse overheid en de Eurolanden, hoe meer geld naar Griekenland gaat. En hoe meer geld naar Griekenland gaat, hoe groter de consequenties voor de EU om het land failliet te laten gaan. "Tijdrekken is in deze situatie erg aantrekkelijk," vertelt Sinn.

Hans Werner Sinn
EPA Hans Werner Sinn


Video