Duitse “tolerantiewagen” zet Joden, moslims en andere gelovigen samen

De tolerantiewagen in de Duitse stad Düsseldorf tijdens carnaval.
RV De tolerantiewagen in de Duitse stad Düsseldorf tijdens carnaval.
De praalwagens die joden op karikaturale wijze afbeeldden tijdens Aalst Carnaval zorgden ook dit jaar voor felle kritiek. Dezelfde karikaturen werden namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de nazi’s, die Joden ook afbeeldden met grote haakneuzen, geldkoffers en muizen. Dat het ook anders kan, bewijst de Duitse stad Düsseldorf. “De tolerantiewagen” met Joden, moslims en andere gelovigen is vandaag een van de grootste blikvangers tijdens de carnavalsstoet in de stad.

De tolerantiewagen is niet nieuw. Ook vorig jaar was de wagen te zien tijdens de carnavalsstoet in de Duitse stad Düsseldorf. Het interreligieuze project is toen door een imam, een rabbijn, een katholieke priester en een vrouwelijke protestantse predikante voorgesteld. Hun doel? Samenhorigheid, verdraagzaamheid en samenwerking bevorderen bij de bevolking. Ook willen ze duidelijk maken dat er geen plek is in de samenleving voor racisme, antisemitisme en extremisme. 

De verschillende geloofsgemeenschappen leveren een financiële bijdragen voor het bouwen van de wagen. Ook het stadsbestuur van Düsseldorf doet een bijdrage om het interreligieuze project te steunen. 

Dit jaar lieten verschillende islamitische carnavalsverenigingen weten dat ze niet aan de carnavalsstoet in Düsseldorf zouden deelnemen. Ze vonden het ongepast om feest te vieren na d
e aanslag in de stad Hanau. Een 43-jarige schutter, die een extreemrechts motief had, opende er vorige week het vuur in twee shishalounges en schoot negen mensen met een migratieachtergrond dood

Walter Schuhe, de vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap en een van de organisatoren van de tolerantiewagen, zegt aan de Duitse krant BILD “dat het moeilijk is om feest te vieren na de laffe daad in Hanau”, maar dat het belangrijk is om “een teken van diversiteit te tonen”. Schuhe vroeg de islamitische carnavalsverenigingen dan ook om hun beslissing te heroverwegen. Aan de tolerantiewagen zullen zwarte linten hangen als teken van steun aan de slachtoffers en hun families. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucien Mertens

  Vrij plattekes toch, een zoveelste politiek populistisch statement die met karnaval niets, maar dan ook helemaal niets te maken heeft. Dan hadden ze in Aalst tenminste nog de moed om tegen de beknotting van hun vrijheden in te gaan.

 • Jens Timmermans

  Dit heeft niks met carnaval te maken. Carnaval draait om spot, ironie, sarcasme. Daar vind ik hier niets van terug.

 • Erik Dhaeyer

  Proficiat Düsseldorf ! Dit vindt ik een perfecte reactie op heel de heisa. Versta me niet verkeerd, ik steun ook de mening op vrije meningsuiting en draag Aalst en haar inwoners en alle carnavalvierders een warm hart toe. Maar, genoeg is genoeg. Poetin, Trump en anderen zijn ook dankbare schietschijven om op de korrel te nemen.

 • Eddy Van De Velde

  Is dit dan waar we naartoe gaan? Wereldvreemd, onrealistisch, kinderachtig? Goed bezig. Geef mij dan maar Aalst.

 • Max Illens

  De tolerantiewagen in Dusseldorf toont aan dat er ook gewone en intelligente carnavalisten zijn met een hart op de juiste plaats, naast de minder ontwikkelde zuiplappen met verkeerde bedoelingen in Aalst.