Duitse speurders mogen fake beelden van kindermisbruik gebruiken om pedofielen in de val te lokken

De Duitse minister van Justitie Christine Lambrecht.
Jörg Carstensen/dpa De Duitse minister van Justitie Christine Lambrecht.
Duitsland zal rechercheurs meer macht geven in de strijd tegen online pedofilie. Het parlement heeft daartoe nieuwe wetgeving van de regering goedgekeurd.

De speurders zullen door computer gegenereerde beelden van kindermisbruik mogen gebruiken om toegang te krijgen tot internetfora waar dergelijke beelden worden uitgewisseld. Mensen krijgen pas toegang tot deze fora wanneer ze eigen video's van hun wandaden uploaden. Dat stelt een probleem voor undercoveragenten als ze de wet niet willen breken.

"De door computer gegenereerde beelden lijken bedrieglijk echt, maar tonen nooit echte kinderen", zei minister van Justitie Christine Lambrecht. De beelden mogen enkel als laatste middel in bepaalde onderzoeken ingezet worden, nadat een rechter het licht op groen heeft gezet. Echte mensen mogen krachtens de wetgeving niet te zien zijn in het beeldmateriaal.

Seksueel contact met kinderen proberen te maken op sociale media is volgens de nieuwe wet ook een misdrijf. Dat betekent dat pedofielen voortaan ook door het gerecht vervolgd kunnen worden als een undercoveragent in plaats van een kind ingaat op hun avances.