Duitse sociaaldemocraten gaan voor vermogensbelasting, nieuwe clash met CDU lijkt in de maak

Saskia Esken en Norbert Walter-Borjans.
EPA Saskia Esken en Norbert Walter-Borjans.
De Duitse sociaaldemocratische regeringspartij SPD eist een vermogensbelasting en de ontmanteling van de schuldenrem. De nieuwe leiders Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken maakten vandaag voor het eerst hun opwachting op het partijcongres in Berlijn. De eisen lijken de voorbode voor een nieuwe botsing met de conservatieve coalitiepartner CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Walter-Borjans en Esken, de linkse kandidaten die vorig weekend verrassend tot nieuwe partijleiders werden verkozen, willen de komende dagen gesprekken aanknopen met de CDU en haar Beierse zusterpartij CSU. Het wenslijstje van het sociaaldemocratische tweespan zal er niet op gejuich worden onthaald. Met extra belastingen voor burgers met een nettovermogen van twee miljoen euro en meer wil de SPD de staatskas met 9 miljard euro spijzen. Bovendien wil de partij ook morrelen aan de schuldenrem om meer investeringen mogelijk te maken. Walter-Borjans eiste zelfs dat het artikel uit de grondwet gehaald zou worden.

Die eisen vallen bij de CDU op een koude steen. Een vermogensbelasting is voor de partij een rode lijn en de schuldenrem blijft een belangrijke pijler voor de conservatieven. Voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer herhaalde in de ‘Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’ dat er geen enkele aanleiding is om de grondwettelijke schuldenrem te ondermijnen. Parlementslid Eckhardt Rehberg voegt eraan toe dat er geld genoeg is om investeringen in scholen, digitalisering en klimaatbescherming te doen. Het is de uitvoering op lokaal en regionaal niveau die stroef loopt. "We hebben geen financieringsprobleem, maar een omzettingsprobleem."

Intussen moesten Walter-Borjans en Esken ook aan de bak om de interne spanningen weg te masseren. Zwaargewichten als vicekanselier Olaf Scholz en oud-vicevoorzitter Ralf Stegner verloren de strijd om het voorzitterschap en haalden zelfs geen zitje in het partijbestuur meer binnen. "Hun hart voor de sociaaldemocratie eindigt hier niet. We blijven op hen rekenen", verzekerde Walter-Borjans. "Er zijn daarbuiten mensen die willen dat we ons uit elkaar laten drijven. Dat plezier gaan we hen niet doen", maakte Esken zich sterk.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Wat? Die brave hardwerkende miljonairs een eerlijke belasting laten betalen. Dat is onbespreekbaar. Haal dat geld maar bij zieken, gepensioneerden en steuntrekkers. Die werken toch niet. (ironisch)

 • Gino Denil

  Voor burgers met een nettovermogen van twee miljoen euro en meer, Luc Lepoudre.

 • Gunter Verleyen

  Eén van de rijkste landen is Zwitserland en daar wordt belast op het vermogen, is Zwitserland een communistisch socialistisch land ? Néé, maar ze hebben wel miljarden begrotingsoverschot!

 • Luc Lepoudre

  Diane Bernaerts, "de rijken" zijn hét excuus, in feite wordt de hardwerkende middenklasser beoogt die een tweede verblijf heeft bijeengespaard, of een appartementje verhuurt. Echte rijken, die pakken ze n o o i t. Kan niet want een echte "rijke" kan weg naar het buitenland. Dat deze regel eens goed aangeleerd wordt bij de linkse rakkers.

 • jef de boeck

  Het is plezant om ideeën te spuien met andermans geld!