Duitse sociaaldemocraten draaien - stilaan - bij: steeds meer voorstanders voor coalitie met Merkel

Angela Merkel en SPD-voorzitter Martin Schulz gisteren in het Duitse parlement.
REUTERS Angela Merkel en SPD-voorzitter Martin Schulz gisteren in het Duitse parlement.
Binnen de Duitse sociaaldemocratische partij SPD groeit de afkeer van nieuwe verkiezingen en de voorkeur om toch te praten met de CDU van bondskanselier Angela Merkel, een optie die partijleider Martin Schulz tot nu toe hardnekkig blijft afwijzen.

Schulz heeft in de huidige politieke impasse duidelijk gemaakt dat hij geen coalitie meer met Merkels christendemocraten wil en dat er dus nieuwe verkiezingen nodig zijn. Na de parlementsverkiezingen van 24 september zijn de onderhandelingen over de enige realistische regeringscoalitie zonder de SPD, een coalitie van de CDU/CSU, de liberale FDP en de Groenen, eerder deze week mislukt.

Maar Schulz' stelling dat de kiezer weer aan het woord moet komen en dat de SPD niet bang is voor een nieuwe stembusgang, ligt binnen de partij steeds meer onder vuur, melden Duitse media. Vooral de rechtervleugel van de partij vindt dat Schulz onverantwoordelijk handelt met zijn weigering met Merkel te praten. Zij zijn voorstander een nieuwe Große Koalition - een grote coalitie tussen christendemocraten en sociaaldemocraten - minstens te onderzoeken.

Schulz is morgen bij president Steinmeier om de politieke impasse te bespreken. Frank-Walter Steimeier is ook een SPD'er. Hij heeft alle partijen opgeroepen verantwoordelijkheid te durven dragen. Kennelijk hoopt hij dat er geen nieuwe verkiezingen nodig zijn. 

SPD-vicevoorzitter Ralf Stegler heeft het aansturen op nieuwe verkiezingen "krankzinnig" genoemd. Sommige media schatten dat zeker dertig van de 153 SPD-parlementariërs al openlijk hebben betoogd dat ze niet snel weer een stembusgang willen.