Duitse regering zet licht op groen voor basispensioen na maandenlang overleg

Het wetsontwerp van minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil kreeg na maandenlang overleg groen licht van de overheid.
Michael Kappeler/dpa Het wetsontwerp van minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil kreeg na maandenlang overleg groen licht van de overheid.
Na maandenlang getouwtrek hebben de Duitse regeringspartijen CDU en SPD het licht op groen gezet voor het basispensioen. De ministerraad gaf vandaag haar zegen aan het wetsontwerp van minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD).

Zo’n 1,3 miljoen mensen met een klein pensioen krijgen vanaf volgend jaar meer geld. Iedereen die minstens 33 jaar sociale lasten heeft betaald, zal een extraatje op zijn rekening zien verschijnen.

In het startjaar 2021 zal het basispensioen de Duitse belastingbetaler 1,3 miljard euro kosten. Een automatische controle van het inkomen moet ervoor zorgen dat alleen mensen opslag krijgen die die opslag ook nodig hebben.

Christen- en sociaaldemocraten hadden de zogenaamde ‘Grundrente’ in hun regeerakkoord afgesproken, maar ze konden het de voorbije maanden niet eens worden over de uitvoering.

Automatische controle

CDU vond de plannen van minister Heil te verregaand. De zusterpartijen wilden het basispensioen alleen verstrekken aan ouderen die kunnen aantonen onvoldoende middelen te hebben. Ze wilden een zogenaamde ‘Bedürftigkeitsprüfung’, een middelentoets. Nu zal niet onderzocht worden welk vermogen mogelijk rechthebbenden op een basispensioen hebben. Een automatische controle van het inkomen moet er wel voor zorgen dat alleen mensen opslag krijgen die die opslag ook nodig hebben.

De Duitse vakbonden zijn blij dat de ‘Grundrente’ er eindelijk komt, maar vinden de plannen toch nog onvoldoende. Werkgevers menen dat de plannen te weinig doelgericht zijn tegen de armoede onder senioren en hekelen ook het in hun ogen te dure prijskaartje.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • LUC VAN DER VEKEN

  Kom hier niet zagen over zelfstandigen. Ik weet of uw antwoord zal zijn:"dan zou ik dat ook maar moeten gedaan hebben. Maar dit is geen uitleg. En 1 dag werken en 45 jaar doppen? Hallo, Indianen verhalen zijn precies de wereld nog niet uit!

 • Eric De Geeter

  In een hoger schijf vallen en terug geven aan de belastingen

 • Dan Midden

  "iedereen die minstens 33j sociale lasten heeft betaald". Dit vind ik correct. Waarom worden in België "gelijkgestelde dagen" meegeteld? Er is een bilateraal akkoord uit de jaren 60 dat Turken onbeperkt laat doppen na 1 gewerkte dag. dit verworven recht wordt door abvv gebruikt om mensen 1 dag in te schrijven en dan 45j te laten doppen waardoor die meer pensioen hebben dan een zelfstandige die 45j aan een stuk 15000/jaar sociale lasten heeft betaald.

 • Carla Van Geel

  Willen is kunnen!