Duitse regering wankelt na ultimatum aan Merkel: "Het eindspel is ingezet"

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer en bondskanselier Merkel verschillen van mening over het te voeren migratiebeleid.
AFP Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer en bondskanselier Merkel verschillen van mening over het te voeren migratiebeleid.
De Beierse zusterpartij (CSU) van Merkel wil asielzoekers aan de grens tegenhouden. Maar Merkel zegt "njet" en ijvert voor een Europese oplossing. Het conflict zorgt voor een ongeziene tweespalt binnen de 'Union' (CSU/CDU) en dreigt de regering aan het wankelen te brengen. De CSU heeft Merkel voor een ultimatum gesteld. "Het eindspel van de geloofwaardigheid is ingezet. We moeten nu de fouten uit 2015 rechtzetten", klink het fel.

De strijd tussen Binnenlandminister Horst Seehofer (CSU) en Angela Merkel (CDU) is verder geëscaleerd. Seehofer heeft een nieuw vluchtelingenbeleid uitgewerkt en opteert voor een strengere aanpak. Die blauwdruk wilde hij dinsdag voorstellen maar werd op het laatste nippertje teruggefloten door de bondskanselier waardoor de presentatie moest worden uitgesteld.

De minister van Binnenlandse Zaken wil aan de grens asielzoekers weren die al in een ander Europees land zijn geregistreerd. Maar Merkel houdt het been stijf en strijdt voor een pan-Europese oplossing. Zo heeft ze veertien dagen extra tijd gevraagd zodat op de eerstkomende Europese top eind deze maand aan een gezamenlijke regeling kan gewerkt worden.

EPA

Maar de CSU die de hete adem van de antimigrantenpartij AFD in de nek voelt, wil niet langer wachten en dreigt met een ultimatum. De bondskanselier krijgt bovendien ook steeds meer tegenwind vanuit haar eigen partij.

Seehofer zegt dat hij “een verantwoordelijkheid heeft voor Duitsland” en dat het "zijn plicht is om de orde te bewaren, en dat hij daarmee niet langer kan wachten.”

CSU-fractieleider Alexander Dobrindt heeft vandaag laten verstaan dat Seehofer ook zonder de instemming van Merkel kan doorgaan met zijn plan om illegale migranten terug te wijzen aan de Duitse grenzen. Zo'n maatregel behoort "tot de rechtstreekse bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken", zei hij na een beraad met de fractie. Alle leden schaarden zich daar volgens hem achter het voornemen van Seehofer.

CSU-fractieleider Alexander Dobrindt
EPA CSU-fractieleider Alexander Dobrindt

Maandag beslist het partijbestuur of het plan ook wordt uitgevoerd, wat de facto zowat neerkomt op een ultimatum aan het adres van Merkel.

"Zeer ernstige situatie" 

Dobrindt gelooft echter niet in een snelle Europese oplossing. Maar indien Seehofer doorzet met zijn plan, dreigt hij door Merkel de laan te worden uitgestuurd. "Ik ga niet proberen te verhullen dat we ons in een ernstige, zeer ernstige situatie bevinden", zo antwoordde Dobrindt op de vraag of de polemiek het einde kan betekenen voor de coalitie van CDU, CSU en de sociaaldemocratische SPD.

Merkel en Seehofer probeerden gisteravond urenlang een uitweg uit de impasse te zoeken, maar dat leverde niets op. Ook vandaag poogden beide partijen nog vergeefs om een compromis te vinden. 

"Historisch keerpunt"

"We kunnen geen halfslachtige maatregelen meer nemen wanneer het over migratie gaat", verklaarde de Beierse premier Markus Soeder. "We moeten aan de eigen bevolking denken en niet aan heel Europa. Het eindspel van onze geloofwaardigheid is ingezet. De bevolking moet weten waarvoor onze partij staat. We moeten eindelijk de gemaakte fouten uit 2015 rechtzetten. We staan voor een historisch keerpunt. "
154 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Emmers

  Dit is gewoon een slecht toneelstukje. Seehofer wint de sympathie vd bevolking door te doen alsof hij een strenger beleid wil, Merkel komt binnen 2 weken zogezegd met een Europese oplossing en voilà, iedereen wint. De coalitie blijft bestaan en de burgers zijn weer gesust. En wat is er veranderd ? Niets, helemaal niets. Puur boerenbedrog !

 • Robert Van Garderen

  Eind signaal voor het Europarlement? Graag dan. Samenwerken prima maar geen centrale bende idioten die de boel verknoeien.

 • Els Vervoort

  Merkel ijvert voor een Europese oplossing? Met haar uitspraak "wir schaffen das" heeft ze nochtans Europa buiten spel gezet. Of hoe men koud en warm kan blazen terzelvertijd. Zij voelt zich oppermachtig en bewijst met haar uitspraak geen enkel respect te hebben voor andere landen. Maar goed, de demografie van Duitsland moet opgekrikt worden met migranten omdat de eigen bevolking geen tijd meer krijgt om kinderen te krijgen omwille van arbeidsdruk. Alles voor de winst en economie.

 • Edmond Vermoet

  Oplossing is, de lonen laten stijgen in de landen waar de vluchtelingen vandaankomen

 • Argia Kartuizer

  De EU heeft in de huidige vorm geen enkele bestaansreden, te veel ambtenaren, te log, te veel lobbyisten en vooral te veel afgedankte politici die even in al hun onbekwaamheid nog wat komen graaien ten koste van alles en nog wat.