Duitse regering verlengt wapenembargo tegen Saudi-Arabië

De Duitse Bondskanselier Merkel en de Saudische kroonprins Prince Mohammed bin Salman in 2017 bij een ontmoeting. Archieffoto.
EPA De Duitse Bondskanselier Merkel en de Saudische kroonprins Prince Mohammed bin Salman in 2017 bij een ontmoeting. Archieffoto.
Duitsland blijft voorlopig geen wapens leveren aan Saudi-Arabië. De regering heeft vandaag een wapenembargo met een halfjaar verlengd. Dat liet een woordvoerder weten na een ontmoeting tussen bondskanselier Angela Merkel en de betrokken ministers.

Het exportverbod werd vorig jaar ingesteld na de moord op de journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Het wapenembargo blijft nu tot eind september van kracht. In die periode worden geen nieuwe contracten goedgekeurd.

Het wapenembargo van Duitsland stuit op verzet van andere landen, omdat het ook wapens treft die in andere landen worden gefabriceerd maar Duitse onderdelen bevatten. Om tegemoet te komen aan bezwaren van bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk besloot de Duitse regering dat exportlicenties die al verleend zijn tot eind dit jaar worden verlengd.

Geen nieuwe licentieaanvragen

Op die manier worden bedrijven het tijdrovende proces van nieuwe licentieaanvragen bespaard. Voorwaarde is wel dat de bedrijven in de periode geen kant-en-klare wapensystemen leveren. Daarnaast heeft Duitsland bij Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk erop aangedrongen dat de wapens die ze aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten leveren niet ingezet worden in het conflict in Jemen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  Een wapenembargo tegen deze gevaarlijke staten zou oneindig moeten zijn en als er zijn die toch wapenleveringen onderhouden met dit soort landen dan ookn daar tegen optreden, geen TTIP bijvoorbeeld!

 • Mathias Lunders

  Ondertussen blijft Europa wapens exporteren naar het midden oosten om dan te spreken over conflicten, oorlog en terreur , bende hypocrieten

 • Jürgen Mouton

  Zolang vrouwen in Saudi-Arabië geen gelijke rechten hebben als mannen, zou Europa niets mogen verkopen aan Saudi-Arabië, laat staan wapens. Niet dat "onze" politici daar rekening gaan mee houden, want na hun politieke "carrière", krijgen ze een vetbetaald postje in een bedrijf waar Saudi-Arabië aandelen in heeft...

 • marc van cauter

  Waar zit unesco en andere bij de wapenleveringen uit alle landen ,,,geen wapens is geen oorlog zeker Waarom geen voedsel leveringen! Mensen zijn echt door en door slecht