Duitse rechts-populistische AfD zet kopstuk uit de partij wegens “te extreemrechts”

Andreas Kalbitz.
EPA Andreas Kalbitz.
De Duitse rechts-populistische partij AfD, de grootste oppositiepartij in het land, heeft een kopstuk uit de partij gezet dat in de ogen van het bestuur te extreemrechts is. Het gaat om de leider van de AfD in deelstaat Brandenburg: Andreas Kalbitz. Hij wordt door de Duitse geheime dienst als staatsgevaarlijk beschouwd. Kalbitz heeft al aangekondigd zich te verzetten tegen de beslissing.

Het Duitse persagentschap DPA heeft uit partijkringen vernomen dat een meerderheid van de partijleiding ervoor heeft gestemd een einde te maken aan het lidmaatschap van Kalbitz. Hij had contacten in het extreemrechtse milieu. Kalbitz kondigde intussen aan dat hij alle mogelijke gerechtsmiddelen zal gebruiken om de beslissing aan te vechten.

Het partijbestuur zei in het besluit dat Kalbitz uit de partij is gezet omdat hij had verzwegen dat hij in de jaren 1990 lid is geweest van de extreemrechtse jongerengroep 'Heimattreuen Deutschen Jugend' (HDJ). Die is sinds 2009 verboden in Duitsland. De AfD heeft een lijst met groeperingen waarvan partijleden geen lidmaatschap mogen hebben. De HDJ staat op die lijst.


Volgens Kalbitz is het mogelijk dat hij door een bezoek aan een evenement van HDJ mogelijk op een lijst van de organisatie met geïnteresseerden of contacten is geplaatst. Volgens een intern verslag van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz staat in documenten van de extreemrechtse groep echter een ledennummer, toegewezen aan de "familie Andreas Kalbitz".

Lees ook: Gaan de grenzen tegen half juni weer open? Dit zijn de recentste ontwikkelingen in de vakantielanden (+)

Bekijk ook:

Dit is de beste hertenimitator van Duitsland

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.