Duitse rechters mogen gsm niet gebruiken tijdens proces

THINKSTOCK
Duitse rechters mogen tijdens rechtszaken hun mobiele telefoons niet gebruiken - althans niet voor private aangelegenheden. Dat oordeelde het Duitse federale gerechtshof (BGH) vandaag.

Volgens het gerechtshof moeten rechters hun volledige aandacht wijden aan het proces voor hen. De uitspraak komt na klachten tegen een rechter die haar gsm enkele malen gebruikte terwijl een politieofficier bewijzen gaf tijdens een proces, voor een regionale rechtbank in Frankfurt, tegen twee mannen die betrokken waren bij een steekpartij. Dat proces moet nu worden overgedaan.

Later werd duidelijk dat de vrouw kinderopvang regelde, omdat de rechtszaak langer duurde dan verwacht. Ze beweerde slechts twee sms'jes te hebben verstuurd en een oproep op het toestel te hebben geweigerd.

De advocaten van de verdediging dienden een klacht in tegen de rechter, omdat ze bevooroordeeld zou zijn jegens hun cliënten, maar die klacht werd destijds geweigerd. Daarna tekenden de advocaten beroep aan bij de hoogste Duitse rechtbank in Karlsruhe, die hen  vandaag gelijk gaf.

Zulk gedrag "zelfs in een tijdperk van onbeperkte mobiel en internetgebruik, is ontoelaatbaar", aldus rechter Thomas Fischer. "Mobiele telefoons hebben geen plaats in de rechtszaal, zeker niet bij rechters." Hij raadt aan te wachten tot de zitting geschorst wordt om privézaken te regelen.