Ga naar de mobiele website
^ Top

Duitse rechtbank: tv-presentator mag AfD-politicus "nazislet" noemen

Christian Ehring noemde Weidel in zijn programma een "nazislet".
rv Christian Ehring noemde Weidel in zijn programma een "nazislet".
Tv-komiek Christian Ehring is niet over de schreef gegaan toen hij AfD-politicus Alice Weidel een "nazislet" noemde. Dat heeft een rechter in Hamburg gisteren beslist.

Ehring had het eind april in zijn tv-programma Extra 3 over een partijconferentie van de Duitse eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD). Tijdens die bijeenkomst had Weidel gezegd dat politieke correctheid in de prullenmand van de geschiedenis thuishoort.

"Oké dan, het is gedaan met politieke correctheid", zei Ehring. "Laten we allemaal incorrect zijn voor elkaar. De nazislet heeft gelijk."

"Laster"

Laster, vond Alice Weidel, die stelde dat zijn opmerking haar veiligheid in gevaar bracht en een klacht indiende. Maar de rechter oordeelde gisteren dat Ehring in het licht van satire niet te ver ging. Satirische overdrijving is beschermd door de Duitse wetten van de vrijheid van meningsuiting, zo luidt het. En als publiek figuur moet Weidel accepteren dat ze het onderwerp van satire kan zijn.

Alice Weidel.
photo_news Alice Weidel.

In beroep

Met de keuze voor het woord 'nazi' "verwijst Ehring naar het feit dat AfD bij een groot deel van het publiek gezien wordt als een rechtse of zelfs extreemrechtse partij", aldus nog het vonnis. En 'slet' mag dan een seksuele connotatie hebben, het is duidelijk voor de kijker "dat de omschrijving gebruikt werd omdat Weidel een vrouw is en dat de opmerking niet waarheidsgetrouw is".

Weidel heeft al aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.

Erdogan

Vorig jaar bleek satire in Duitsland wel een probleem, toen een gedicht van de Duitse komiek Jan Böhmermann over Turks president Recep Tayyip Erdogan door een rechter verboden werd. Dat gedicht werd beschouwd als "een onnodige en grove belediging van de persoon Erdogan". De zaak werd later geseponeerd, maar in februari van dit jaar bekrachtigde een rechter dat het gedicht - op enkele zinnen na - verboden blijft.

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • freek de clercq

    Dus de ene keer kan vrijheid van mening wel en andere keer niet... typisch voor onze verplichte Europese gedwongen solidariteit

Gesponsord

Meld een bug