Duitse radiozender schrapt klimaatliedje kinderkoor “Oma is een oude milieuzeug” na bakken kritiek

Het omstreden kinderkoor
WDR screenshot Het omstreden kinderkoor
Een Duitse radiozender WDR 2 heeft een video met een satirisch klimaatliedje offline gehaald nadat daar grote ophef over was ontstaan. Een kinderkoor met tientallen meisjes zong het nummer ‘mijn oma is een oude milieuzeug’. Dat leidde tot boze reacties.

De kinderen zongen onder meer hoe oma rondrijdt met een brandstofslurpende motor en graag goedkoop vlees koopt. “Mijn oma rijdt met haar SUV naar de dokter. Ze overrijdt daarbij twee ouderen met rollators”, klinkt het ook. Aan het eind van het filmpje is een uitspraak te horen van klimaatactivist Greta Thunberg, die ‘jullie komen hier niet mee weg’ zegt.

Onacceptabel

Het nummer kwam zender WDR 2 op veel kritiek te staan. Minister-president Armin Laschet van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vond het nummer respectloos jegens ouderen. Ook noemde hij het onacceptabel dat kinderen zo tegenover ouderen worden gezet.

Zender WDR 2 zegt te betreuren dat een deel van het publiek de video als kwetsend heeft ervaren. Het zou de bedoeling zijn geweest het generatieconflict over klimaatverandering satirisch te benaderen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Beatrix Klein

  Ze vergeten wel dat oma tien al op de barricaden ging o.a. ook tegen het gat in de ozonlaag en voor de bescherming van het Amazonewoud. Het zijn meer hun ouders die het allemaal niet zo nauw nemen.

 • dirk gommaerts

  Den Dikke heeft niet nagedacht. Voor de productie van 1kg vlees is er 7kg voeder nodig. Heel veel landbouwgrond dient gewoon als voedergewas voor dieren. De sojaboon (Glycine max) is een belangrijk voedergewas voor diervoer. Omdat voor de sojateelt in Brazilië tropisch regenwoud in het Amazonegebied moet worden gekapt, is de teelt niet duurzaam.

 • Michel Den Dikke

  Jan Jets: Dat is iets wat je ergens op het internet leest en dan maar na aapt omdat het juist klinkt maar daarom is het nog niet juist. Al eens nagedacht aan hoeveel ontbossing er moet worden gedaan als iedereen vandaag op morgen vegetarier wordt? Hoeveel kleine dieren zullen worden ontheemd of hoeveel amazone woud in de fik zal staan voor landbouwgrond? Neen, wsl niet eh?

 • Kristine Delacourt

  Ouderen consumeren gewoon een pak minder dan jongeren, en leven dus zeker milieuvriendelijker! Wie wil er daar eens een studie over maken?

 • Marie Vandam

  Spijtig dat dit prachtige filmpje verdween want er zit veel waarheid in, dikke knuffel aan die kindjes !