Duitse procureur: "Geen bewijs dat video vermoedelijk racistische aanval in Chemnitz vals zou zijn"

EPA
Een procureur die belast is met het onderzoek naar de onrust in Chemnitz, een stad in het oosten van Duitsland, spreekt het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst Hans-Georg Maassen tegen in verband met een video over een vermoedelijke racistische aanval. Dat zei hij op de website van het weekblad 'Die Zeit'.

"We hebben geen bewijs dat deze video vals zou zijn. Daarom wordt hij ook gebruikt voor het onderzoek", zegt Wolfgang Klein, procureur in Dresden. Hij zegt geen contact te hebben gehad met Maassen en heeft dan ook geen idee op basis waarvan die zijn verklaringen aflegde.

De inlichtingenbaas ging gisteren in de krant 'Bild' in tegen de uitspraken van bondskanselier Angela Merkel over "klopjachten" en "haat op straat". "Er is geen belastbare informatie dat dergelijke klopjachten hebben plaatsgevonden", aldus Maassen. "De authenticiteit van de video die op het internet circuleert, met beelden van agressie op mensen van buitenlandse afkomst, is niet aangetoond. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat het om intentioneel foute informatie gaat, om eventueel de aandacht van de publieke opinie af te leiden van de moord in Chemnitz."

In de Duitse stad werd een 35-jarige man met messteken om het leven gebracht door twee vluchtelingen. Een Irakees en een Syriër werden hiervoor in voorhechtenis geplaatst. Het incident leidde tot aanhoudende extreemrechtse protesten en tegenbetogingen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos robben

  hoog tijd dat Merkel van haar voetstuk wordt geduwd

 • Yannick Foubert

  Nice. Slaag da links krapuul op hun gezicht ze verdienen het.

 • Ludwig Vanden Boer

  Dat is de omgekeerde juridische wereld : Hij moet niet aantonen dat hij geen bewijzen van vervalsing vindt in de video en hem dan echt verklaren, hij moet bewijzen aanvoeren dat de video echt is. Bij een crimineel feit moet ik niet bewijzen dat ik de dader niet was maar de politie dat ik het wel was, zo werkt een rechtstaat.

 • Luc Broes

  er wordt een Duitser door een asielzoeker neergestoken en vermoord. Als je daartegen protesteert dan ben je 'extreem-rechts'.

 • André Perneel

  Links wordt overal zo verheerlijkt dat het niet proper meer is . Eigen volk word op alle mogelijke manieren verraden door de eigen beleidsmensen ,wat een grote schande is !