Duitse president waarschuwt voor "donkerdere tijden” en wijst naar Rusland, China en VS

Frank-Walter Steinmeier, president van Duitsland
AFP Frank-Walter Steinmeier, president van Duitsland
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier vreest dat de wereld afstevent op "donkerdere tijden" door het heersende "idee van concurrentie tussen de grootmachten". Dat verklaarde hij vandaag bij de opening van de Veiligheidsconferentie in München. Hij nam in zijn speech het beleid van Rusland, China en de VS op de korrel.

"We zijn vandaag getuige van een almaar destructievere dynamiek in de wereldpolitiek. Jaar na jaar nemen we meer afstand van de doelstelling om via internationale samenwerking een vreedzamere wereld te creëren", zo deelde Steinmeier mee. "De huidige terugkeer naar nationale belangen leidt ons naar een doodlopende steeg, naar donkerdere tijden."

De Duitse president spreekt over een situatie van "brandgevaar" wanneer het wereldwijd gegroeide vertrouwen op het spel wordt gezet door een "terugkeer naar de manier van denken van eergisteren". "Daarom moeten we ons blijven inzetten voor het tot stand brengen van een supranationale rechtsorde."

Steinmeier bekritiseerde in zijn speech de grootmachten Rusland en China. Zo verwees hij naar de annexatie van de Krim, het geweld in het oosten van Europa, de spanningen in de Zuid-Chinese Zee en de beperkte rechten voor minderheden in China. Maar hij was ook opvallend scherp voor de Verenigde Staten. "Onze naaste bondgenoot, de VS, verwerpen onder het huidige bewind zelf het idee van een internationale gemeenschap." 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jens Timmermans

  De traditionele "democratische" (ahum) partijen oogsten wat ze zelf gezaaid hebben. Hoog tijd om opnieuw het volk te vertegenwoordigen, en niet de lobbyisten, multinationals, en kapitaalkrachtigen...

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Was 2 jaar geleden in Rusland (St Petersburg). Was zeer aangenaam verrast hoe de evolutie daar was. Ze staan open voor buitenlandse bezoekers. heb van verschillende mensen gehoord dat ze in het Engels zeiden: " We are no soviets anymore, we are Russian"

 • Dirk Vregels

  Donkere tijden hebben we enkel aan de Europese Unie te danken omdat alle landen daar hun uitgerangeerde politiekers parkeren die het in hun eigen land niet waar konden maken. Als 10% onbekwaam is is dit nog geen ramp maar als 100% onbekwaam is moet je toch eens goed nadenken over het nut ervan.

 • Christine Laevers

  Raymond van der Craen : China en Rusland hebben een baas voor het leven. Trump heeft in het slechtste scenario nog amper 6 jaar te gaan. De VS was een bondgenoot in de twee wereldoorlogen. Veeg dat niet zomaar van tafel.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Rusland heeft niets positiefs te bieden. ze vegen hun voeten aan internationale overeenkomsten, ze zijn de bully van Europa , ze hebben dictatuur en buiten hun gas en petrol is het geen stoef.