Duitse populisten van AfD bezegelen anti-islamprogramma: verbod op minaretten en boerka's

Frauke Petry, voorzitster van de AfD.
REUTERS Frauke Petry, voorzitster van de AfD.
Op een partijcongres in Stuttgart heeft de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland voor het eerst in zijn driejarig bestaan een partijprogramma aangenomen. Voortgestuwd door de gunstige peilingen bezegelde AfD het almaar radicaler discours tegen immigratie en islam.

"De islam maakt geen deel uit van Duitsland" en minaretten, de muezzin en de boerka "moeten verboden worden", zo besloten de 2.400 deelnemers aan het tweedaagse congres, dat hoofdzakelijk door een mannelijk en iets ouder publiek werd bijgewoond. Meer gematigde stemmen, die vroegen om "het islamisme te stoppen maar de dialoog met de islam te zoeken", werden getrakteerd op boegeroep.

Het AfD werd drie jaar geleden opgericht als een eurosceptische partij die surfte op de onvrede over de financiële steun aan Griekenland. De partij leek vorige zomer op haar laatste tandvlees te zitten, maar met nieuwe leiders Jörg Meuthen en Frauke Petry en almaar radicaler standpunten vond de formatie tegen de achtergrond van de vluchtelingencrisis een nieuw elan. De partij is momenteel de derde grootste in de peilingen en is intussen aanwezig in de helft van de regionale parlementen in Duitsland. De blik wordt nu gericht op de bondspresidentsverkiezingen en federale parlementsverkiezingen van 2017.

De afdeling van Saarland werd gisteren met zeer nipte meerderheid uit de partij gezet omdat ze te dicht zou staan bij extremistische milieus

Extreemrechts

Verdeeldheid bestaat er wel over de vraag in hoeverre AfD bij traditionele extreemrechtse krachten als het Franse Front National en het Oostenrijkse FPO wil aanschurken. De nationalistische vleugel uit het vroegere Oost-Duitsland wil toenadering, de meer liberaal-conservatieve vleugel uit het westen van het land stelt zich veel behoedzamer op. De afdeling van Saarland werd gisteren met zeer nipte meerderheid uit de partij gezet omdat ze te dicht zou staan bij extremistische milieus. Over toenadering tot het FN werd uiteindelijk niet gestemd. Europarlementslid Marcus Pretzell besloot wel in de Europese fractie van het FN te gaan zetelen.