Duitse politie stopt man die kunst naar België wilde smokkelen

De 2500 jaar oude helm die de kunstsmokkelaar meevoerde. De helm is tussen de 50.000 en 100.000 euro waard.
Lino Mirgeler/dpa De 2500 jaar oude helm die de kunstsmokkelaar meevoerde. De helm is tussen de 50.000 en 100.000 euro waard.
De Duitse politie heeft in München een Italiaanse 77-jarige kunstsmokkelaar op heterdaad betrapt toen hij een waardevolle 2500 jaar oude Korinthische bronzen helm vervoerde. Dat meldt het openbaar ministerie. De man wordt er al langer van verdacht illegaal kunst naar België te smokkelen, via München, om die dan op de internationale kunstmarkt aan te bieden.

Vorige week dinsdag kregen politie-inspecteurs de tip dat een 77-jarige Italiaan met een trein uit Italië naar München zou reizen, met in zijn bezit illegaal verworven kunst die hij uit Italië zou gesmokkeld hebben.
De man werd staande gehouden in het station van München en kon geen documenten voorleggen voor de kunstwerken. Hij werd aangehouden.

De waarde van de helm wordt geschat op 50.000 tot 100.000 euro. Voorts werden enkele antieke munten aangetroffen in de goederen van de man.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    Neen Marc Linden, als U schilderijen over de grens brengt moet U de herkomst kunnen bewijzen (zelf meegemaakt) aankoopbewijs ed. Dit om kunstroof tegen te gaan. En wat dat vrij verkeer betreft ook geld vanaf €10000 moet U aangeven en bewijzen waar het vandaan komt (ook meegemaakt).

  • Marc LInden

    valt dat niet onder vrij verkeer van goederen. wie heeft er een bewijs van wat hij koopt op een beurs? moet eiser niet bewijzen dat het van hem is in plaats van bewijs van eigendom te vorderen?