Duitse politie schiet gewapende man neer die dreigt met bloedbad bij tankstation langs snelweg

Een lid van het speciaal interventieteam SEK arriveert bij de Raststätte Michendorf-Süd. Die werd vanmiddag om 14 uur pas weer vrijgegeven.
Videostill RTL.de Een lid van het speciaal interventieteam SEK arriveert bij de Raststätte Michendorf-Süd. Die werd vanmiddag om 14 uur pas weer vrijgegeven.
Een speciaal interventieteam van de Duitse politie heeft vanmorgen vroeg een 22-jarige man neergeschoten bij een parkeerterrein met tankstation langs de A10 ten zuidwesten van Berlijn. De bewapende twintiger dreigde zichzelf op te blazen en zoveel mogelijk slachtoffers te maken. De snelweg was ruim vijf uur afgesloten, melden Duitse media. 

De politie kreeg gisteravond omstreeks 22.38 uur een melding over een gewapende man met explosieven bij Raststätte Michendorf-Süd langs de snelweg A10 ter hoogte van Potsdam (Brandenburg). Bij aankomst van de eerste agenten, had de verdachte duidelijk zichtbaar een vuurwapen in de hand. Hij richtte het op de politiemensen en op het nabijgelegen bureau van de snelwegpolitie, riep dat hij een bomgordel om had en dreigde zichzelf op te blazen in het ernaast gelegen tankstation zodra de agenten dichterbij zouden komen.

De politie van Brandenburg liet een onderhandelingsteam ter plaatse komen en vroeg om versterking van de collega’s in Berlijn. Die lieten een hondenbrigade en een speciaal interventieteam van de politie (SEK, Sondereinsatzkommando) uitrukken. De parkeerplaats werd intussen geëvacueerd, de snelweg ging in beide richtingen dicht. Onder de 64 geëvacueerden bevonden zich ook enkele kankerpatiënten. Het groepje was met een bus onderweg naar een ziekenhuis. De vrijwillige brandweer ontfermde zich over de patiënten. 

Na urenlang tevergeefs geprobeerd te hebben om de man op andere gedachten te brengen, schoten leden van het speciaal interventieteam hem omstreeks 04.10 uur vanmorgen neer en overmeesterden hem. Vlak daarvoor wist de man nog uit te halen met een mes naar een politiehond. Die raakte zwaargewond en moest geopereerd worden. 
De verdachte werd gewond afgevoerd naar een ziekenhuis, waar hij zich vanmiddag nog steeds bevond. 

Nepwapen

Op zijn lichaam werden volgens de politie geen explosieven gevonden. In de rugzak van de man evenmin. Zijn vuurwapen bleek bij nader onderzoek nep te zijn. “Mogelijk gaat het om een airsoftwapen (balletjespistool dat op een echt pistool lijkt, red.)”, verklaarde een politiewoordvoerster vanmiddag. 

Het motief van de man, een Duitser over wiens identiteit volgens de politie nog twijfel bestaat, is niet bekend. Hij deed geen extremistische uitlatingen, verklaarde een politiewoordvoerder tegenover de krant
Berliner Morgenpost.

Halle

Het incident veroorzaakte veel commotie en schrik vanwege de terreurdaad in de zo'n 120 kilometer verderop gelegen stad Halle (Saksen-Anhalt), vorige week woensdag. Daar schoot een 27-jarige man op twee verschillende plekken in de stad twee mensen dood uit frustratie. Dit omdat hij er niet in slaagde het door hem geplande bloedbad in een synagoge aan te richten. Zijn bedoeling was zoveel mogelijk slachtoffers te maken, schreef hij in een manifest dat voordien op het internet was geplaatst. 

De Duitse minister van Justitie Christine Lambrecht (SPD) bestempelt de schietpartijen in Halle als een ‘extreemrechtse terreuraanslag’ van een alleen opererende dader. Die handelde volgens haar uit antisemitische en extreemrechtse motieven. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.