Duitse politie pakt op verzoek van Egypte journalist al-Jazeera op

De Canadees-Egyptische journalist Mohammed Fahmy (tweede van links), beschuldigde al-Jazeera er eerder van zijn werknemers niet voldoende te beschermen.
EPA De Canadees-Egyptische journalist Mohammed Fahmy (tweede van links), beschuldigde al-Jazeera er eerder van zijn werknemers niet voldoende te beschermen.
Een journalist van al-Jazeera is zaterdag op verzoek van Egypte gearresteerd op een vliegveld in Berlijn. Dat heeft een advocaat van de in Qatar gevestigde nieuwszender bevestigd.

Advocaat Saad Djebbar heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat het gaat om Ahmed Mansour, een van de meest vooraanstaande journalisten van de Arabisch tak van al-Jazeera. Een woordvoerder van de Duitse federale politie bevestigde dat een 52-jarige man is gearresteerd op de luchthaven van Berlijn, na een internationaal arrestatiebevel van de Egyptische autoriteiten.

Mansour, die naast de Egyptische ook de Britse nationaliteit heeft, is vorig jaar in Cairo bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij zou in 2011 een advocaat hebben gemarteld op het Tahrir-plein. Al-Jazeera liet toen al weten dat Mansour valselijk is beschuldigd in een poging hem de mond te snoeren. Mansour zou maandag voor een Duitse rechter verschijnen.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Egypte Al-Jazeera viseert. In 2013 werden al eens drie journalisten gearresteerd op beschuldiging van terrorisme. Ze werden veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Maar eerder dit jaar lieten de Egyptische autoriteiten één van hen, de Australiër Peter Greste, vrij. De twee anderen zijn vrij op borg, in afwachting van een nieuw proces.