Duitse politie onderzoekt omkopingszaak bij Deutsche Bank

REUTERS
Deutsche Bank zou een financieel adviseur van een lid van de Saudische koninklijke familie smeergeld betaald hebben. De adviseur zou ongeveer 1 miljoen dollar gekregen hebben van medewerkers van de bank in hoop de rijke klant vast te houden om meer zaken met hem te doen. De bank heeft nu twee namen van de medewerkers meegedeeld die in verband worden gebracht met de zaak, op verdenking van omkoping en fraude. 

De Financial Times bracht het nieuws zondag naar buiten. De bankmedewerkers hebben de financieel adviseur ook gepaaid door zijn nicht een stage aan te bieden en haar uit te nodigen voor een exclusief congres in een Zwitsers skiresort, luidt het. Deutsche Bank is de fraude, die in 2011 en 2012 zou zijn gebeurd, op het spoor gekomen na een intern onderzoek.

“Daad van een klein aantal individuen”

Na het onderzoek verlieten zes medewerkers de bank. Sommigen van hen bekleden nu topfuncties bij Barclays, UniCredit en Union Bancaire Privée. De Duitse bank heeft de bonussen van twaalf medewerkers opgeschort en heeft geprobeerd om de twee medewerkers die in opspraak zijn gekomen, te ontslaan. Die hebben dat aangevochten bij de rechter. Een van hen heeft de zaak gewonnen en de ander heeft geschikt.

In een reactie aan persbureau Bloomberg zegt Deutsche Bank dat het sinds het intern onderzoek, dat tussen 2014 en 2016 gebeurde, maatregelen heeft genomen om te vermijden dat dergelijke inbreuken nog kunnen plaatsvinden. "Dit was een daad van een klein aantal individuen die handelden in strijd met het beleid van de bank", aldus een woordvoerder. "We hebben het ontdekt, hebben het zelf aangegeven bij de regulatoren en de getroffen klanten, zijn gepast opgetreden tegen de individuen en hebben verbeteringen doorgevoerd.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.