Duitse politie onderschept steeds meer illegale migranten aan grenzen met Scandinavië

De Deense politie bij de Deens-Duitse grens in Krusaa.
AFP De Deense politie bij de Deens-Duitse grens in Krusaa.
De Duitse federale politie onderschept de laatste maanden steeds meer Afghaanse, Irakese en Syrische migranten van wie de asielaanvraag eerder in Scandinavische landen is afgewezen. De meesten onder hen komen Duitsland binnen via de grens met Denemarken, maar ook de route per schip uit andere Scandinavische landen is populair.

De cijfers die de Duitse Bundespolizei op vraag van de krant Welt am Sonntag vrijgaf, betreffen enkel asielzoekers die door hen zijn opgepakt. Zij zijn meestal gestationeerd aan de landsgrenzen. Wie bijvoorbeeld pas verder in het binnenland door de lokale of deelstaatpolitie is opgepakt of zoals de meesten gewoon niet wordt onderschept, is in deze statistiek niet meegeteld.

Toch is een duidelijke tendens merkbaar sinds een aantal Scandinavische landen hun asiel- en migratiepolitiek hebben verstrengd, aldus Welt am Sonntag. Aangezien steeds minder migranten er hun asielaanvraag zien goedgekeurd worden, proberen ze het opnieuw in Duitsland. Het aantal opgepakten is in de periode januari tot oktober 2017 met 35 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. 

In totaal werden er in de 10 maanden 2.269 illegale aankomsten vanuit Denemarken, Zweden, Finland of Noorwegen geregistreerd, tegenover 1.674 in 2016. Het gaat vooral om Afghanen, Irakezen en Syriërs. 1.455 onder hen kwam aan via de landsgrens met Denemarken, de anderen kwamen aan via de zee.

AFP8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rania Desaegher

  Merkel ging dat oplossen en heel Europa moet nu de gevolgen dragen. Stel je voor dat Groen aan de macht komt, dan wordt het nog erger. In een woonbuurt in Hoboken gaat men nu nog een woontoren van 16 hoog bouwen om de bevolkingsgroei op te vangen. Waarom weer in een gemeente die al zoveel overlast kent?

 • Jozef Van Raemdonck

  En waar leven ze ondertussen van? Denk dat de meesten het wel weten

 • armand mudah

  inderdaad 1 europese databank met dna identificatie , 1 keer asiel aanvragen , 1 x beroep met pro deo als ze geen geld hebben en eventueel een 3é en laatste kans op eigen kosten en dan definitief een weigering voor gans europa 3 kansen is meer dan genoeg geen 35 keer zoals nu

 • Daniël Gyssens

  Merkel gaat dat "shaffen" !en wij gaan er mee zitten.

 • Patrick Weyers

  Is het nu echt onmogelijk om te regelen dat als een asielzoeker is afgewezen in een land dat dat voor de hele EU zo is? Nu kunnen ze van land naar land huppelen en verblijven ze 10 tot 15 jaar in Europa waarna ze asiel krijgen omdat ze al zolang hier zijn.....