Duitse politie bewaakt museum dat provocerend Erdogan-kunstwerk toont

Het gewraakte kunstwerk
Uli Deck/dpa Het gewraakte kunstwerk
Een tentoonstelling van kunstenaar Thomas Baumgärtel in de Duitse stad Duisburg staat onder politiebewaking. Aanleiding is een schilderij waarop de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met een banaan in zijn achterste staat afgebeeld. Dat leidt tot protest en bedreigingen, schrijft de Rheinische Post. 

De tentoonstelling is te zien in de Cubus-Kunsthalle in de stad in het Ruhrgebied. De Turkse autoriteiten probeerden de expositie van het bewuste kunstwerk tegen te houden, maar dat wil het museum niet. "Dat is niet mijn idee van artistieke vrijheid", zegt museumdirectrice Claudia Schäfer. Intussen zijn medewerkers van de kunsthal online beledigd en bedreigd, en er werd ook gedreigd het museum plat te branden. "We hadden vooraf wel ingeschat dat er iets zou kunnen gebeuren", zegt Schäfer. "Maar de omvang en de intensiteit van de haat die we nu ervaren, is zorgwekkend."

De directrice zegt dat de Turken die op internet bedreigingen uiten het schilderij zien als een belediging van de Turkse staat en het Turkse volk. Volgens Schäfer is dat een misvatting. Het moet volgens haar gezien worden als kritiek op 'een dictatoriale machthebber'. Bovendien worden ook andere regeringsleiders - Trump, Kim en Merkel bijvoorbeeld - afgebeeld met een banaan op weinig voor de hand liggende plekken.

Provoceren

De kunstenaar zelf zegt in de Duitse krant dat het werk bedoeld is om te provoceren. Hij is dan ook niet verrast door de ophef. "Maar als we toegeven aan de bedreigingen, winnen zij." Ook Baumgärtel zegt dat het werk geen aanval op Turkije is - 'Dat is een geweldig land met geweldige mensen'. Met zijn werk wil de Duitser echter stelling nemen tegen 'alle vormen van racisme en xenofobie'. "Zolang Turkse mensen onterecht gevangen zitten, zal ik met alle kracht daartegen strijden."

Het is niet de eerste keer dat een kunstenaar die stelling neemt tegen Erdogan weerstand ontmoet. Eerder dit jaar was Turkije boos over een Zwitserse tentoonstelling, waar Erdogan de dood van een demonstrant in de schoenen geschoven kreeg. In 2016 haalde de Duitser Jan Böhmermann zich de woede van de president op de hals. Hij las live op de Duitse televisiezender ZDF een gedicht voor waarin Erdogan onder meer werd uitgemaakt voor 'geitenneuker' en 'pedofiel'. 

Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije
AFP Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elvira Vanden Eynde

  Totaal misplaatst, een degoutante Spotprent. Provocatie van de Turkse gemeenschap. Kennen ze het woord “respect” niet in België? Enkel haat en racisme heeft de laatste jaren weer het hoogtepunt bereikt in België. Dank u Bart de Wever!!!!!

 • Elvira Vanden Eynde

  Totaal misplaatst zo’n afbeelding. Gewoon walgelijk. De wereld staat echt op zijn kop als je dit kunst noemt. Voor degene die dit kunst noemen, maak van u eigen zo’n cartoon en hang ze in uw eigen woonkamer .

 • Lutgard Crombez

  Zo zie je al dat Turkije nooit bij Europa kan horen, ze denken, geloven en leven anders dan de Europeanen en dat zal steeds zo blijven als we onze eigen culruren mogen behouden.

 • Christine Laevers

  Een kunstwerk zou ik het niet direct noemen maar cartoon in groot formaat wel. Die kunstvorm is zeer oud. Weinigen zijn bekend met de cartoons over Marie-Antoinette en vele anderen in Frankrijk 18de eeuw. Die gingen veel verder en waren zeer expliciet. Niks nieuws onder de zon. RONY BEKAERT : kunst is soms zeer provocerend en grensverleggend. Dat is eigen aan kunst.

 • Joeran Dijk

  Khalid El Oujdi, Majesteitsschennis word binnenkort waarschijnlijk afgeschaft in Nederland. Dus mag jij onze koning naar hartelust beledigen zonder consequenties. Leef je uit zou ik zo zeggen!