Duitse politie bevestigt: aanslag verijdeld met biologische bom vol ricine

Agenten in beschermpakken aan het appartement van Sief Allah H. in Keulen.
REUTERS Agenten in beschermpakken aan het appartement van Sief Allah H. in Keulen.
De chef van de Duitse gerechtelijke politie meldt dat een aanslag met een "biologische bom", met het gif ricine, verijdeld is in Duitsland. Dit dankzij de arrestatie van een Tunesiër vorige week in Keulen. 

"Er waren in deze zaak concrete voorbereidingen om zo'n daad te plegen met een soort van biologische bom, en dat is nog nooit voorgekomen in Duitsland", zei Holger Münch van de gerechtelijke politie aan de Duitse openbare radio.

Ricine al geproduceerd

Hij zei dat de vorige week opgepakte verdachte begonnen was met de productie van ricine en dat de speurders over elementen beschikken die in de richting van banden met de organisatie Islamitische Staat (IS) wezen. "De huiszoekingen hebben uitgewezen dat de verdachte al ricine geproduceerd had", het krachtigste gif van plantaardige herkomst, aldus de politiechef. 

Ricine is 6.000 keer krachtiger dan cyanide. De stof is dodelijk wanneer ze ingenomen, ingeademd of ingespoten wordt, en er bestaat geen tegengif voor.

Duizend zaden in beslag genomen

Het is voor het eerst dat de autoriteiten in dit dossier duidelijk zeggen dat een aanslag met een bom vol ricine voorbereid werd. Vorige week, toen de Tunesiër door een elite-eenheid van de Duitse politie opgepakt werd, sprak het gerecht enkel van verdenkingen. "We hebben een grote hoeveelheid ricinezaden gevonden" waarmee het gif gemaakt kan worden, benadrukte Münch, "en ook allerlei andere spullen die nodig zijn om een explosief te maken." Volgens het antiterreurparket van Duitsland werden duizend zaden in beslag genomen. 

AFP
REUTERS
REUTERS
AFP56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maurice Verheyen

  Niet echt slim om alles zomaar in de media te plaatsen. Het zou beter zijn niet alle details te geven om copycats te voorkomen.

 • Leopold Vanhoof

  Eens zal dat gebeuren en dan kan men weer 'n tijdje verontwaardigd zijn en herdenkingen houden voor de slachtoffers.

 • Gilles Standaert

  Vorige week zei men nog in de pers dat er geen directe reden was om te spreken van terrorisme. kwestie van de mensen in slaap te sussen.

 • Lilianne Van Neylen

  Wat staat ons nog te wachten? Wat zeggen ze “ goed zijn is half zot zijn” ?!

 • Marcel Bontinck

  Men moet nu eerst en vooral de handleiding om zo iets te maken in de media plaatsen.