Duitse Piratenpartij wil meer directe democratie na deelstaatverkiezingen

AFP
De Duitse Piratenpartij, die bij de volgende deelstaatverkiezingen meer dan tien procent zou kunnen behalen, heeft op een partijbijeenkomst duidelijke standpunten voor meer directe democratie ingenomen.

Vorig jaar slaagde de Piratenpartij erin om vanuit het niets zetels te behalen in de Duitse deelstaten Saarland en Berlijn. De verwachting is dat er volgende maand ook zetels worden binnengehaald bij deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein en Noord-Rijnland-Westfalen.

Contact met achterban
Op de partijbijeenkomst in Neumünster (Sleeswijk-Holstein) hebben 1.500 leden gestemd tegen een verlenging van de eenjarige termijn voor partijleiders. De argumentatie luidt dat de vele wijzigingen aan de top ervoor zorgen dat het partijbureau in contact blijft met de achterban.

Transparantie en internet
Wegens de groei van de partij werd er wel mee ingestemd om de partijleiding uit te breiden van zeven naar negen leden. Later op de dag moet nog gestemd worden over een opvolger van partijleider Marina Weisband. Haar ambtstermijn van één jaar zit erop en tien leden van de partij zijn kandidaat om haar op volgen.

De Piratenpartij voert campagne voor meer politieke transparantie. De partij hecht ook geloof aan de rol van internet bij de uitbouw van een meer directie vorm van democratie.