Duitse partijen zullen verlenging hulp Griekenland met 'grote meerderheid' steunen

Bondskanselier Angela Merkel.
AP Bondskanselier Angela Merkel.
De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, zal morgen in grote meerderheid voor verlenging van het hulpprogramma voor Griekenland stemmen. Dat bleek vandaag tijdens de fractievergaderingen van de vier in de Bondsdag vertegenwoordigde partijen.

De sociaaldemocratische SPD is unaniem voor, bij de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel waren 22 van de ruim 300 afgevaardigden tegen verlenging. Vijf onthielden zich. De linkse partij Die Linke zal voor het eerst in meerderheid het hulpprogramma voor Griekenland steunen en dus ook voor de verlenging ervan stemmen.

De fractievoorzitters van de CDU/CSU en SPD waarschuwden de regering in Athene zich aan de lijst met hervormingen te houden die zij begin deze week bij de vroegere trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) indiende. Ook is in Duitsland slecht gevallen dat de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, gisteren repte over vermindering van de schulden van zijn land. Athene zegde de eurolanden vorige week nog toe alle schulden terug te betalen.

De hulpprogramma's voor Griekenland omvatten tot nu toe 240 miljard euro, waarvan 55 miljard uit Duitsland komt.