Duitse overheid raadt Joden aan niet overal hun keppeltje te dragen

AFP
De antisemitismecommissaris van de Duits bondsregering heeft Joden geadviseerd zich niet overal met een keppel in Duitsland te vertonen. "Helaas moet ik dat zeggen", vertelde Felix Klein in een interview met Duitse kranten. Volgens Klein kan het dragen van de keppel gevaarlijk zijn vanwege het toegenomen antisemitisme.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann moedigde de Joden in Duitsland juist aan om een kippa te dragen. "Iedereen kan en moet zijn kippa dragen, waar en wanneer hij maar wil," zei Herrmann. Het dragen van de kippa is onderdeel van de religieuze vrijheid. "Als we toegeven aan joodse haat, laten we het veld over aan rechtse ideeën", zei de CSU-politicus.

In 2018 is het aantal antisemitische misdrijven in Duitsland sterk gestegen: 19,6 procent meer dan in 2017. In totaal ging het om 1799 gevallen.

Israël geschokt

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft zondag ontstemd gereageerd op een aanbeveling van de antisemitismecommissaris van de Duitse regering. Rivlin zei dat deze raad hem “diep geschokt” had.

Als verklaring voor zijn aanbeveling had Klein in de media van de groep Funke naar “de toenemende ongeremdheid en verruwing in de samenleving” gewezen, die een voedingsbodem voor antisemitisme zijn.

Rivlin schreef zondag op Twitter dat “de vrees voor de veiligheid van Duitse joden een capitulatie was aan het antisemitisme en een toegeving dat joden, opnieuw, niet veilig zijn op Duitse bodem”. “We zullen nooit met defaitisme op antisemitisme reageren - en we vragen onze bondgenoten op dezelfde wijze te handelen”, aldus de Israëlische president.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny braun

  erg goedkoop naar mijn mening. Hij zou moeten aanmoedigen om een Keppel te dragen. De minister van onderwijs zou meer tijd moeten besteden aan het opleiden van jongeren. En moet antisemitisme bestrijden

 • Bj?rn Vermeire

  Wat is het volgende? Geen rokjes en geen kleedjes? Schandalig! Maatschappij en politiek falen.

 • Douayry Faysal

  Gewoon doen en laten waar je zin in hebt. Leef en laat leven. Moslim, Joden of Christenen wij zijn allemaal neven van mekaar .

 • Ruby Robeyns

  Geen keppeltje dan ook geen hoofddoek! Weg met al die godsdienstige onzin!