Duitse oud-bondskanselier Schröder vindt aandacht voor klimaat overdreven

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) waarschuwt voor het ondergeschikt maken van alle beleidsdiscussies aan het klimaatdebat. "Ik wil niet ontkennen dat dit belangrijk is, maar dat bijna het volledige politieke debat gedomineerd wordt door de klimaatkwestie, gaat te ver", zegt de intussen 75-jarige Schröder in een interview met Handelsblatt.

"De traditionele partijen zijn er steeds in geslaagd een brede waaier aan sociale kwesties te behandelen: wat met ons concurrentievermogen? Hoe wordt ons onderwijssysteem opgebouwd? Hoe kunnen we gelijke tred houden op het vlak van digitalisering? Dit zijn belangrijke vragen, maar op dit moment geraakt alles ondergesneeuwd door het klimaatdebat." Een en ander verklaart volgens Schröder de populariteit van de Duitse groenen.

Schröder is ook kritisch voor de duurzaamheidsstrategie van de Duitse auto-industrie. Als toenmalig minister-president van Nedersaksen zat Schröder in de jaren negentig in de toezichtsraad van Volkswagen. "Vroeger werd er te weinig belang gehecht aan elektrische auto's, maar nu is de aandacht soms overdreven." Volgens hem houden VW en zijn concurrenten er te weinig rekening mee dat "de dieselmotor nog vele, vele jaren belangrijk zal zijn".

Schröder was van 1998 tot 2005 bondskanselier van Duitsland voor de SPD en dus de voorganger van Angela Merkel. Hij is de enige nog levende oud-bondskanselier.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vaneylen Pierre

  Dat is nu eens ne Duitser met gezond boeren verstand!

 • gustaaf Van Bever

  Niet het klimaat...alle aandacht moet het Milieu krijgen . En dan komt de rest in orde..

 • benny vandersanden

  Heel die klimaathysterie wordt gefinancierd en gepusht door ngo's, de mainstreammedia en obscure belangengroepen. Er is niets spontaan aan heel dat gebeuren en dat zorgt terecht voor de nodige afkeer

 • Danny Mertens

  En hij heeft gelijk. De impact van welke Vlaamse, Belgische of zelfs Europese maatregel is extreem klein tegenover wat ontbossende en vervuilende continenten en grote landen kunnen, maar niet willen doen.

 • Axel Van Bellingen

  Ik volg hem volledig.