Duitse minister van Binnenlandse Zaken wil meer willekeurige grenscontroles

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft aangekondigd dat hij het aantal willekeurige controles aan de Duitse grens wil opdrijven. "Veiligheid begint aan de grens", verklaarde de conservatieve politicus zondagavond. Door meer willekeurige controles uit te voeren wil Duitsland de strijd opvoeren tegen de "secundaire bewegingen", waarmee gedoeld wordt op migranten van buiten de Europese Unie die doorreizen van de ene naar de andere lidstaat.

"Naast de verlenging van de controles aan de grens met Oostenrijk heb ik de federale politie opgedragen om het aantal willekeurige controles aan alle andere grenzen te intensiveren. We willen alle grenzen van ons land in de gaten houden", schreef Seehofer in een verklaring op Twitter.

Recent kondigde de minister al aan dat Duitsland de controles aan de grens met Oostenrijk opnieuw met zes maanden zal verlengen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er namelijk nog steeds een "hoog aantal illegale grensoverschrijdingen" vastgesteld.

Duitsland beschikt over een 3.700 kilometer lange landsgrens. Alleen al de grens met Oostenrijk is meer dan 800 kilometer lang. De Belgisch-Duitse grens is ongeveer 165 kilometer lang.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emile De Smedt

  Vrij verkeer binnen Europese grenzen mag ook vatbaar zijn voor contrôle.Het zijn de buitengrenzen die het probleem zijn.Opnieuw douane en politie controles aan buiten grenzen met meer dan voldoende materiele middelen en mankracht.Wars van politieke scherpslijperij of spitsvondigheden.

 • ann Van Damme

  Tja, bij de afschaffing van de grenscontroles wist de gewone burger al dat als je je voordeur open zet iedereen naar binnen kan. Politici komen er nu pas achter.

 • Tamzin Andersen

  Wat de gewone mens al lang weet, dringt bij de politici altijd te laat door.

 • Paul Boutsen

  Misschien had je daaraan moeten denken vooraleer te zeggen wir schaffen das? Je wist toch op voorhand dat je enkel tuig zou binnenkrijgen en nu de oorlog tegen IS gewonnen is komen de massamoordenaars massaal terug van onze sociale systemen profiteren.

 • guido vermeyen

  Wedden dat de "groenen" heiligschennis gaan roepen ? Grenscontrole ? Privacy ! Helaas er glippen meer en meer buitenlanders na een overval terug thuis om de buit weg te steken..en opnieuw toe te slaan in andere landen....Voor België is dat zelfs onbespreekbaar,