Duitse media geschokt door sterk resultaat AfD

epa
De Duitse media reageren geschokt op de resultaten van de verkiezingen van gisteren, die vooral een overwinning waren voor de radicaalrechtse AfD.

"Slag in het gezicht voor Merkel, debacle voor Schulz, schokkend succes voor AfD: het resultaat van deze 'stemming van woede' gaat Duitsland aanzienlijk veranderen", schrijft het boulevardblad Bild, dat ook spreekt van een "overwinning die lijkt op een nachtmerrie" voor de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

"Begin van ruwer tijdperk"

"De spectaculaire vooruitgang van de rechtse populisten betekent een historische ommekeer van het Duitse politieke leven", dat is gebaseerd op consensus en beschaafde debatten. Het is het begin van een ruwer tijdperk met meer conflicten, aldus de conservatieve krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens de krant zou een zogenaamde Jamaica-coalitie (CDU/CSU, FDP en Die Grünen) "een uitputtende coalitie zijn die niet lang zal bestaan".

"Merkel betaalt hoge prijs"

De centrumlinkse krant Süddeutsche Zeitung, die spreekt over een "anti-Merkel-verkiezing", schrijft dan weer dat "de consternatie heerst binnen de rangen van de conservatieven, en de hoofdverantwoordelijke zeer getekend is".

"Angela Merkel kan bondskanselier blijven, ze heeft haar 'strategisch doel' bereikt. Maar ze betaalt een hoge prijs: de regeringscoalitie werd zwaar afgestraft. De AfD doet zijn intrede in het parlement met een score van meer dan 10 procent. En het wordt erg moeilijk om een sterke regeringscoalitie te vormen voor de vier komende jaren", stelt het weekblad Der Spiegel.

"De resultaten zijn een schok. Maar er kan ook iets goeds uitkomen: een coalitie die een verstandig beleid voert. Een moedige SPD. Een AfD waarmee gewerkt kan worden", klinkt het dan weer bij Die Zeit.

De krant Die Welt noemt de CDU van Merkel "een slechte coalitiepartij", die eerst de coalitie met de FDP en daarna die met de SPD liet afspringen. Voor de SPD dreigt dan weer de chaos. Indien de vorming van een Jamaica-coalitie mislukt en de SPD blijft volhouden om in de oppositie te stappen, kan dat leiden tot nieuwe verkiezingen en een afstraffing van de CDU/CSU, stelt de krant.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • armand mudah

  ze doen precies of populist een scheldwword is , een ^politiekers zou er fier op moeten zijn populist genoemd te worden , dat betekend enkel dat hij doet wat het volk verlangt en nietzijn willetje doordrijft , integendeel als dat tegen de wil van het volk is moet hij zijn ideen aan de kant zetten , hij of zij is gekozen om de wil van het volk uit te voeren niet zijn eigen ideetjes

 • charlie

  democratie hier zoals een paar jaar geleden met vlaams blok = condonne sanitaire men luistert hier niet naar het volk

 • j d

  Hallo??? Wie daarvan verschiet die heeft toch wel een tijdje geslapen of was mee met de missie naar Saturnus.... En wij die dachten dat de pers bij ons vooringenomen en incompetent is ...

 • charlie

  gaat hier ook nog gebeuren, de mensen zijn het kotsbeu dat hier zo een beleid gevoerd word

 • Jones Blackham

  Het resultaat van AFD is een normale reactie, Vele Duitsers verdienen amper 450 Euro per maand. Onder Hartz 4 is het minimumloon amper 4.5 Euro per uur in Duitsland. Zelf in de US verdien je meer (minimumloon is daar 11.5 dollar per uur). Begin van het einde van een democratisch systeem... naar alle waarschijnlijkheid wel. Een nieuwe Dolf of Stalin wordt gecreëerd door de hedendaagse zogenaamde democratische partijen (voorbeelden genoeg in de geschiedenis)