Duitse marktwaakhond onderzoekt Amazon wegens mogelijk machtsmisbruik

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
De Duitse mededingingsautoriteit is een onderzoek begonnen naar Amazon. Volgens het Bundeskartellamt zijn er aanwijzingen dat de webwinkelgigant met zijn Duitse site, die zich ook op Belgische en Nederlandse klanten richt, andere bedrijven benadeelt. Dat zou neerkomen op concurrentievervalsing.

Veel winkeliers en producenten in Duitsland zijn voor hun onlineverkopen afhankelijk van Amazon als onlinemarktplaats. Tegelijkertijd verkoopt het bedrijf zelf ook tal van producten. Het Bundeskartellamt zegt veel klachten te hebben ontvangen over misbruik van die dubbele rol door Amazon.

Het onderzoek spitst zich onder meer toe op gevallen waarin Amazon-accounts van verkopers werden geblokkeerd of geschrapt. Daarnaast nemen de Duitsers een aantal bepalingen in de contracten tussen verkopers en Amazon onder de loep.

Eerder dit jaar begon de Europese Commissie een onderzoek naar Amazon. De Commissie wil vooral weten of het Amerikaanse bedrijf verkoopgegevens van concurrenten misbruikt. 

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hervé Merckx

    Is hetzelfde geval bij BOL. Als toeleverancier kan je je producten aanbieden op BOL en als BOL ziet dat er genoeg omzet in een product zit nemen zij dit zelf op in hun assortiment en schrappen ze hetzelfde product bij hun toeleverancier.Zie gewoon in hun voorwaarden. Bij deze multinationals mag de toeleverancier dus de risico's op hem nemen en deze multinational er goed voor betalen om hun platform te gebruiken en als het product goed loopt dumpen ze je gewoon.