Duitse Manfred Weber doet gooi naar voorzitterschap Europese Commissie

Manfred Weber.
EPA Manfred Weber.
De Duitser Manfred Weber is kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Via Twitter kondigt de 46-jarige Weber vandaag aan dat hij de zogenaamde "Spitzenkandidat" voor de Europese Volkspartij wil zijn bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. 

De 46-jarige Weber is de eerste die zich voor de baan aanmeldt. Hij kreeg al de steun van de fractiepartij en Duits bondskanselier Angela Merkel. "Europa heeft nood aan een nieuwe start en meer democratie", schrijft hij onder andere op Twitter.

Weber
 is lid van de CSU, de conservatieve Beierse zusterpartij van de CDU van Angela Merkel. In 2004 raakte hij voor het eerst verkozen in het Europees Parlement. Tien jaar later schopte Weber het tot voorzitter van de parlementaire fractie van de Europese Volkspartij. Die formatie van christendemocraten en conservatieven is met 218 zetels met voorsprong de machtigste politieke fractie in het Europese halfrond.

Spitzenkandidaat

Na de Europese verkiezingen in mei volgend jaar moet een opvolger van de huidige voorzitter van het dagelijks bestuur van EU, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, worden gekozen. Het Europees Parlement eist een zogenoemde "Spitzenkandidaat", de kandidaat van de politieke groep die de meeste stemmen krijgt bij de Europese verkiezingen. 

De beslissing wie de Spitzenkandidaat voor de EVP wordt, valt op het partijcongres in Helsinki in november. Tot midden oktober kunnen ook andere EVP'ers hun kandidatuur indienen. Er doen wel meer namen de ronde in het geruchtencircuit in Brussel, onder meer die van brexitonderhandelaar Michel Barnier en de Finse oud-premier Alexander Stubb. 

Om ook daadwerkelijk Commissievoorzitter te worden, moet hij of zij nadien ook voldoende steun vergaren onder de lidstaten en in het halfrond.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Urbain Schuermans

  nog meer democratie???? dan is er in het westen voor ons geen leven meer mogelijk

 • chris delanghe

  een bende schijnheiligen en pure cinema.

 • Ludwig Vanden Boer

  Als ze dat gaat lukken, dan worden wij volledig overspoeld als dat jobke ook nog door een partijgenoot van Merkel wordt ingenomen.

 • marcus bastiaensens

  Weer een duitser voor topfunctie. Is het nog niet duidelijk dat europa in feite duitsland is.

 • Jan Verstrepen

  Nog een die ze vet gaan betalen om ons te pesten en wel te verstaan met ons geld.