Duitse liet zoontje (6) deelnemen aan IS-training en woonde met kinderen executie bij

IS-leden hielden bij de inname van Raqqa, de Syrische stad die zou uitgroeien tot de ‘hoofdstad’ van het kalifaat, een overwinningsparade met buitgemaakt materieel. (Archieffoto 30 juni 2014).
REUTERS IS-leden hielden bij de inname van Raqqa, de Syrische stad die zou uitgroeien tot de ‘hoofdstad’ van het kalifaat, een overwinningsparade met buitgemaakt materieel. (Archieffoto 30 juni 2014).
Justitie in Duitsland heeft een aanklacht opgesteld tegen een vrouw die in 2015 met haar kinderen naar het IS-kalifaat in Syrië reisde. De details die daarin naar voren komen zijn schokkend. Carla-Josephine S., liet haar kinderen, waarvan de jongste slechts zes jaar oud was, meedoen aan IS-trainingen. Volgens de aanklacht woonden ze zelfs een openbare executie bij. 

Het parket wil de vrouw ook vervolgen voor het feit dat ze zelf tot de IS-strijdkrachten behoorde. Het komt zeer zelden voor dat een vrouw daarvoor aangeklaagd wordt. 

De vrouw vertrok met haar drie minderjarige kinderen in de herfst van 2015. Dat deed ze toen haar man wegens werk afwezig was. Die was het niet eens met de tocht naar het kalifaat. Via Nederland en Turkije kwam ze in Raqqa terecht. Daar toonde ze zich een zeer fanatiek volgeling van Islamitische Staat (IS). De kinderen werden onderricht volgens de leer van de extreem-religieuze groepering. Ze moesten onder meer een openbare executie bijwonen, stelt het openbaar ministerie in Düsseldorf.

Religieuze politie

Haar jongste zoon, die zes was toen hij in het strijdgebied terechtkwam, moest meerdere malen deelnemen aan gevechtstrainingen. Hij leerde omgaan met wapens en moest ook oefenen met wachtlopen. Toen hij vraagtekens zette bij de IS-ideologie, gaf Carla-Josephine hem volgens de aanklacht aan bij de religieuze politie van IS. Het jongetje werd daarop bestraft. In 2018 stierf het kind bij een raketaanval. Het gezin had voor die tijd al meerdere raketaanvallen overleefd.

De vrouw probeerde haar man aanvankelijk telefonisch over te halen naar het strijdgebied te komen. Toen die dat niet deed, hertrouwde ze met een ander, volgens justitie een Keniaan of Somaliër. Die leerde Carla-Josephine om met een volautomatische kalasjnikov te schieten. De vrouw voerde voor IS-leden ook financiële transacties uit. Daarvoor kreeg ze een maandelijkse vergoeding van 100 dollar.

Handgranaat

Verder was de moeder lid van Katiba Nusaiba, een IS-bataljon dat volledig uit vrouwen bestaat. In die rol vervoerde ze vrouwen naar schiettrainingen. Zelf had Carla-Josephine een handgranaat in haar bezit, die ze volgens de aanklagers mogelijk wilde gebruiken bij een vijandelijke aanval, om tegenstanders, zichzelf en haar kinderen te doden. De vrouw kreeg in 2017 een vierde kind en vluchtte in datzelfde jaar voor de aanhoudende aanvallen. Haar nieuwe man bleef achter en kwam bij een aanval om het leven, en later dus ook haar zoon.

In april van dit jaar werd ze door de Duitse overheid teruggehaald naar Duitsland. Tijdschrift Der Spiegel  meldt dat het een strikt geheime operatie betrof. De vrouw, destijds 32, werd toen meteen opgepakt. Ze zou afkomstig zijn uit Essen. Het is nog niet bekend wanneer Carla-Josephine S. voor de rechter verschijnt.

Kinderen van IS-strijders in Raqqa, foto uit november 2014.
AP Kinderen van IS-strijders in Raqqa, foto uit november 2014.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yelene dekann

  loontje komt om zijn boontje, men ziet nu in Duitsland dat die mensen terughalen nutteloos is,ze moeten nog geld in dat mens steken bij wijze van een proces

 • Paul Boutsen

  En dat soort wil België gaan terughalen en bepamperen met een dikke sociale woning en heel veel uitkeringen, in de hoop dat ze haar handgranaten niet zou gebruiken. Hoe naïef!

 • Odilon Saverien

  Als de regering dat toelaat om deze vrouwen en kinderen terug binnen telaten in belgie en er een nieuwe aanslag gebeurd dan is voor mij de volledige regering en rechters verantwoordelijk en moeten zij er voor opdraaien.Dit betekent voor mij dat de gehele regering moet opstappen en nieuwe verkiezingen.

 • Pascal Fransen

  En dan zou België zogezegde onderdanen moeten terughalen onder bedreiging van dwangsommen, zijt ge nu serieus.

 • Juliette Francois

  En dan zitten ze hier te opperen dat IS-vrouwen en kinderen terug moeten komen. Die kinderen hebben niks anders gezien en geleerd dan geweld en moorden ; die nieuwe generatie zal nog medogenlozer zijn dan hun ouders.