Duitse krant ontslaat cartoonist wegens "antisemitische" tekening van Netanjahu

Gisteren ontving Netanjahu de songfestivalwinnares Netta.
Photo News Gisteren ontving Netanjahu de songfestivalwinnares Netta.
De Duitse krant Süddeutsche Zeitung heeft een cartoonist ontslagen omdat hij een omstreden tekening heeft gemaakt van de Israëlische premier Benjamin Netanjahu. De afbeelding kan volgens critici als antisemitisch worden beschouwd.

In de dinsdag gepubliceerde cartoon poseert Netanjahu als Netta, de Israëlische winnaar van het Eurovisiesongfestival. De Israëlische premier heeft een raket in de hand waarop een davidster staat afgebeeld. Dat joodse symbool vervangt op de achtergrond ook de letter v in het woord "Eurovisie". Voorts zegt Netanjahu in die cartoon nog "volgend jaar in Jeruzalem". Dat is een zin die elk jaar wordt uitgesproken aan het eind van Pesach - een joods traditioneel feest - en die ook door Netta gebruikt werd bij haar overwinning.

Nadat de tekening heel wat kritiek had gekregen, besliste de liberale krant om cartoonist Dieter Hanitzsch aan de deur te zetten. Dat gebeurt volgens een mededeling van Süddeutsche Zeitung wegens "onoverbrugbare verschillen tussen Hanitzsch en de redactie over wat antisemitische clichés in een cartoon inhouden". "Dat kwam niet enkel tot uiting in de gepubliceerde cartoon, maar ook in de gesprekken met Hanitzsch."

De tekenaar wenste niet te reageren op zijn ontslag. Eerder had hij wel al op de kritiek gereageerd door te stellen dat hij met die tekening geen antisemitische bedoelingen had.

Hoofdredacteur Wolfgang Krach stelt echter dat de cartoon wel degelijk als antisemitisch kan worden geïnterpreteerd. "Daarom was de publicatie een fout, waarvoor we vergiffenis vragen."
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andy piat

  er is al een eindje iets aan de hand met de pers in europa,die worden ook meer en meer beperkt zeker als het met europa te maken heeft zal je weinig kritiek zien vanuit de pers,klein vb zie frankrijk

 • Geert Matthys

  Wie koopt er nu nog kranten?

 • Jef Loot

  Beste wa israel ooit gedaan heeft: ons wijsmaken dat kritiek op hen en.hun politiek beleid anti-semitisme is... Is kritiek op amerika dan ook een reden tot ontslag of Iran?...

 • DIRK VAN DESSEL

  Kennelijk reikt de lange arm van de steenrijke, oppermachtige Zionistische Lobby heel ver, door de huidige generaties Duitsers met schuldcomplexen te blijven opzadelen. Al zijn de Duitse generaties die WO II met al zijn implicaties aan doffe ellende beleefden 75 geleden reeds vertrokken naar die "Eeuwige Jachtvelden".

 • Vic Smeets

  Dus die man word ontslagen omdat de cartoon eventueel door bepaalde mensen wel eens als antisemitisch zou kunnen geïnterpreteerd worden???....misschien.. Man man zo kan je niks meer zeggen of doen..